‘Tussen grauwe steenmassa liggen altijd een paar pareltjes’

BEEK – Ze liggen gewoon voor het oprapen, de sieraden van edelsmid Caroline van den Bogaert. Langs de Rijn op het Gelders Eiland, maar ook in het Montferlandse Bergherbos. De Beekse maakt en ontwerpt haar ringen, kettingen, armbanden en oorbellen namelijk met zelf gevonden stenen. “Tussen de grauwe steenmassa liggen altijd wel een paar pareltjes.”

Edelsmid Caroline van den Bogaert maakt van stenen uit de streek sieraden. Tijdens de demonstratiedag liet ze belangstellenden zien hoe de stenen worden geslepen.
Edelsmid Caroline van den Bogaert maakt van stenen uit de streek sieraden. Tijdens de demonstratiedag liet ze belangstellenden zien hoe de stenen worden geslepen.

“De agaten, bergkristallen en de rookkwarts stenen zijn de krenten in de pap”, zegt Van den Bogaert. “Dat zijn allemaal halfedelstenen. Maar het is ook leuk om met vuurstenen te werken. Die hebben vaak prachtige tekeningen. Toch worden ze niet veel gebruikt voor sieraden.”

Van den Bogaert vindt haar stenen vooral langs de Rijn. Toen ze nog in Herwen woonde, keerde ze na een wandeltocht regelmatig terug met een rugzak vol stenen. “Ik was toen al edelsmid”, vertelt ze. “Omdat je met zilver zoveel mogelijkheden hebt, besloot ik om de mooiste stenen in mijn sieraden te verwerken. Zo zijn de streeksieraden ontstaan.”

Bergherbos
Nu ze in Beek woont, wandelt ze ook vaak in het Bergherbos. Ondanks dat het daar niet bezaaid ligt met stenen vindt ze er toch af en toe een paar. “Uit het bos haal ik vooral limoeniet stenen, ook wel klapperstenen genoemd. Daar werd vroeger ijzer uit gesmolten. Er zit een soort roest op. Ik zoek ze op de vorm en sla er dan alleen een gaatje in voor een hangertje. Verder vind ik veel windkanters in het bos. Die zijn gezandstraald door de wind.”

Toch zijn de meeste stenen, die de Beekse vindt, niet afkomstig uit deze streek. Sommige zijn door de Rijn meegevoerd vanuit de Alpen. “Zo heb ik een aantal stenen met gletsjerkrassen. Veel granieten komen uit Scandinavië. Nederland is namelijk een laagvlakte, waar rivierwater tot stilstand komt. Daardoor zijn we het afvoerputje voor sedimentgesteenten van Europa.”

De mooiste stenen worden door Van den Bogaert geslepen of getrommeld, waardoor ze gaan glimmen. “Sommige hebben prachtige lijnen. Die noem ik ‘waarzegstenen’, omdat ik er steeds andere figuren in zie. Er zijn ook stenen die ik in plakjes zaag, omdat ze juist aan de binnenkant een mooie tekening hebben. Je hebt er zoveel mogelijkheden mee.”

Workshops
De Beekse verkoopt niet alleen streeksieraden, ze geeft ook workshops. Zo doen de meeste groepen eerst een snuffeltocht, waarbij ze langs de Rijn zelf op zoek gaan naar stenen. Vervolgens krijgen ze een lunch geserveerd om daarna de zelf gevonden sieraden te verwerken tot een sieraad. “Vaak worden de stenen in plakjes gezaagd, maar ik laat ze ook boren en slijpen. Mensen komen vaak van ver, omdat er maar weinig edelsmeden zijn die dit doen.”

Vorige week zaterdag gaf Van den Bogaert een demonstratiedag in haar atelier aan de St. Martinusstraat 1 in Beek. “Ik heb laten zien hoe ik de stenen slijp en polijst”, vertelt ze. “Daarbij plak ik de steen op een spijker. Het idee is om elke maand een demonstratiedag te houden en mensen zelf ook te laten slijpen. Zodat ze zelf kunnen beleven hoe leuk het is om van je steen een sieraad te maken.”

Meer informatie: www.streeksieraden.nl.