Toch nog een vol Koningsdagprogramma na noodkreet Oranjecomité Didam

DIDAM – Ruim een maand geleden vreesde het Oranjecomité Didam nog dat de Koningsdagactiviteiten in het centrum van het dorp niet konden doorgaan. Maar na een oproep op Facebook meldden zich toch nog voldoende vrijwilligers aan om het oranjefeest te organiseren. En zo is er morgen weer een feestelijk programma in Didam.

Dat begint ’s morgens al vroeg met een straatmarkt voor de jeugd. Van 7.00 tot 14.00 uur liggen er verspreid door het centrum tal van kleedjes met allerlei verkoopwaar. Om 9.00 uur worden de Montferlandse gedecoreerden van de afgelopen vijf jaar ontvangen in het Albertusgebouw. Zij zijn ook aanwezig bij de opening van Koningsdag op het evenemententerrein voor de Mariakerk. Vanaf 10.00 uur is hier de koningshulde met vlag hijsen en een toespraak van burgemeester Harry de Vries. Harmonie De Club zorgt voor de muziek en de vendeliers en majorettes van schutterij St. Martinus uit Greffelkamp treden op.

Activiteiten en optredens

Van 10.00 tot 13.00 uur zijn er verschillende activiteiten in het ds. Storkpark. Zo staan er springkussens, bouwt de organisatie van de Survival Run Loil een hindernisbaan, zorgt Scouting Didam voor een tokkelbaan, zijn Badmintonclub Didam en voetbalvereniging DVC’26 prominent aanwezig en zijn er optredens van de dansers van Aerofitt.

“In de markthal zijn er vanaf 10.30 uur diverse optredens”, vertelt Pieter Jan van den Berg, voorzitter van het Oranjecomité Didam. “Er is muziek van de Abba Tribute Band en het dweilorkest Kangoeroe, buutredner Daniël Schmitz zorgt voor de humoristische inbreng en het koor A Sign of Friendship treedt op. De markthal is tot 13.30 uur gratis toegankelijk, niet alleen voor de gedecoreerden, maar ook voor ieder ander die geïnteresseerd is.”

Jan&Jan

Van 12.00 tot 19.30 uur staat er bovendien een podium bij het terras van Jan&Jan op het Lieve Vrouweplein. Hier draaien DJ Caplox (Otis Lankhorst), DJ Lourenz en dJAMES en zingt Levi Lenting. Ook bij Jan&Jan is de toegang gratis.

Vrijwilligers

Zo is er toch nog van alles te doen in Didam. “Elke keer is het weer spannend of we de organisatie rond krijgen”, zegt Van den Berg. “Een paar jaar geleden hadden we nog een bestuur van zes mensen, maar er stopten er steeds meer en uiteindelijk bleef ik alleen over. Mensen willen op Koningsdag het liefst zelf iets ondernemen en geen vrijwilliger zijn. Daarbij wordt er ook veel van vrijwilligers gevraagd als ze iets willen organiseren.”

Maar na de oproep op Facebook kreeg Van den Berg nog voldoende mensen op de been om te helpen bij de organisatie van Koningsdag. Inmiddels is er weer een dagelijks bestuur met Pim Damkot als secretaris, Boris van Oostrom als penningmeester en Van den Berg als voorzitter.

“Samen met de overige vier nieuwe vrijwilligers zijn we zaterdag gastvrouw en gastheer voor de bezoekers aan de Koningsdagactiviteiten in Didam. We worden daarbij ondersteund door een groep EHBO’ers en verkeersregelaars. Door de inzet van deze mensen kan alles gelukkig toch nog doorgaan. Hopelijk zijn ze zo enthousiast dat we volgend jaar ook weer een beroep op ze mogen doen. Als bedankje voor hun inzet krijgen ze allemaal een hapje van een sponsor, een lunchpakket en iets te eten en een borrel door de gemeente aangeboden.”

Foto: Zoals elk jaar is er ook nu weer een straatmarkt op Koningsdag in Didam.