Negen inwoners van Montferland verrast met koninklijk lintje

DIDAM/’S-HEERENBERG – Het regende vrijdag weer lintjes op kasteel Huis Bergh. Negen inwoners van de gemeente Montferland werden tijdens een feestelijke bijeenkomst door burgemeester Harry de Vries verrast met een koninklijke onderscheiding. Allen werden lid in de Orde van Oranje Nassau.

Henk Bolder

Loilenaar Henk Bolder kreeg een lintje omdat hij zich sinds 1978 actief inzet voor de Loilse gemeenschap. Zo speelde hij als metselaar een belangrijke rol bij de realisatie van diverse openbare bouwwerken in het dorp. Verder is hij betrokken bij de bezorging van het informatieboekje van de Kontaktraad, de bouw van podia en als vrijwilliger actief bij diverse evenementen. Daarnaast is Bolder manusje-van-alles op de basisschool in Loil en jarenlang actief geweest voor de geloofsgemeenschap in het dorp. Hij heeft onder andere een leidende rol gespeeld bij de transformatie van de kerk tot gemeenschapsgebouw ’t Hart van Loil.

Willie Hubers

Willie Hubers uit Didam werd onderscheiden voor zijn activiteiten voor het voetbal in en buiten het dorp en buurtvereniging De Grutto. Sinds 1996 is hij actief betrokken bij de Supportersvereniging Ajax, waar hij tot 2017 onder andere voorzitter en secretaris was. Hij organiseerde tal van regionale activiteiten voor de Amsterdamse voetbalclub. Na zijn vertrek bij de supportersvereniging bleef zijn passie voor Ajax onverminderd groot en organiseert hij busreizen naar wedstrijden onder de naam ‘Lijn 12’. Verder zat hij zich sinds 1988 in voor buurtvereniging De Grutto, waarvoor hij verschillende activiteiten organiseert om de contacten tussen buurtbewoners te versterken. Ook voetbalvereniging DVC’26 kan altijd op zijn inzet rekenen. Hier is hij maandelijks zo’n vijftig uur werkzaam als vrijwilliger.

Hennie Pouwels

Zo kunnen ze in Nieuw-Dijk altijd van Hennie Pouwels op aan. Sinds 1980 is hij actief lid van het bestuur van buurtvereniging De Oosthoek in het dorp. Hier diende hij veertig jaar als secretaris en penningmeester en was hij betrokken bij de organisatie van allerlei activiteiten, zoals het bouwen van de schuttersboog en het regelen van een AED voor de buurt. Daarnaast biedt Pouwels hulp bij het invullen van belastingpapieren als ervaren creditmanager en boekhouder. Vanaf 1999 is hij voorzitter van het Antonius van Padua koor in Nieuw-Dijk, waar hij ook al 52 jaar lid is van schutterij St. Antonius. Als officier, een functie die hij inmiddels 24 jaar vervult, coördineert hij de schutters tijdens evenementen en draagt hij zorg voor het onderhoud en innemen van de geweren tijdens het jaarlijkse schuttersfeest.

Jan Beursken

Bij voetbalvereniging Sprinkhanen in Nieuw-Dijk kunnen ze al jaren rekenen op Jan Beursken uit Didam. Hij was en is tussen 1965 en 1985 en vanaf 2016 tot nu onmisbaar als vrijwilliger en bestuurslid van de vereniging. Van 1986 tot 1996 was Beursken bovendien actief voor de parochie in de gemeente, waar hij een belangrijke rol vervulde bij de rouwverwerking, begeleiding van diensten en het maken van parochieblad Samen Onderweg. Sinds 1997 is hij bestuurslid van de Oudheidkundige Vereniging Didam. Hij was jarenlang secretaris voor de OVD en initieerde en coördineerde onder andere een boek over de kerkgeschiedenis van Didam en maakt al vele jaren deel uit van het redactieteam van het jaarboek Aover Diem. Als sociaal bewogen mens verricht hij inmiddels meer dan dertig jaar vrijwilligerswerk voor de OVD.

V.l.n.r. Jan Loskamp, Frank Buiting, burgemeester Harry de Vries, Lenette ter Voert-Kock, Jan Beursken en Hank Groote.

Lenette ter Voert-Kock

De Didamse Lenette ter Voert-Kock heeft zichzelf meer dan veertig jaar opgeofferd voor anderen, zonder daar ooit iets voor terug te vragen. Op jonge leeftijd nam ze de zorg voor het gezin op zich toen haar moeder ziek werd. Later zorgde ze intensief voor haar moeder en vader tot hij in 2013 overleed. In 2007 werd bij haar partner Marcel PTTS geconstateerd. Zij heeft ook de zorg voor hem op zich genomen. Ze heeft daarbij veel steun gekregen van het steunpunt Mantelzorg van Welcom, waar ze actief heeft deelgenomen aan cursussen, workshops en lotgenotencontacten.

Frank Buiting

Frank Buiting uit Didam wijdt zich al jarenlang toe aan de zorg voor meerdere mensen om hem heen. Met name voor zijn tante en onlangs overleden oom. Hij verzorgt hun administratie, begeleidt hen naar doktersafspraken, onderhoudt de tuin, doet boodschappen en biedt een luisterend oor en sociale ondersteuning. Sinds 1985 is Buiting bovendien actief betrokken bij voetbalvereniging Sprinkhanen in Nieuw-Dijk, onder andere als secretaris, wedstrijdsecretaris, fotograaf en beheerder van het actief en pr-zaken. Vanaf 2021 is hij ook fotograaf voor schutterij St. Antonius en carnavalsvereniging De 11jes in Nieuw-Dijk. Ook beheert hij samen met zijn zoon de website DigiDiek, het informatieplatform voor Nieuw-Dijk.

’s-Heerenberg

Daarnaast kregen vrijdag ook verschillende ’s-Heerenbergenaren een koninklijke onderscheiding. In kasteel Huis Bergh werden Renate Brandsen-Kaak, Henk Groote en Jan Loskamp benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Hoofdfoto: V.l.n.r. Henk Bolder, Renate Brandsen-Kaak, burgemeester Harry de Vries, Hennie Pouwels en Willie Hubers.