Didam halteplaats voor vrijheidsestafette van Wageningen naar Emmerich

DIDAM – De vrijheidsestafette, waarbij het ‘bevrijdingsvuur’ vanuit Wageningen naar het Duitse Emmerich wordt gebracht, doet zondag 5 mei ook Didam aan. Om 8.00 uur komen dertig Nederlandse en Duitse lopers aan bij het oorlogsmonument op het Lieve Vrouweplein. Hier wordt het bevrijdingsvuur ontstoken door burgemeester Harry de Vries.

“Daarna vindt in het Albertusgebouw een vrijheidsontbijt plaats met zo’n 75 mensen”, vertelt Pieter Jan van den Berg, voorzitter van het Oranjecomité Didam. “Na het ontbijt sluiten er dertig lopers vanuit Didam bij de groep aan en gaat de estafette van Didam via Kilder naar ’s-Heerenberg.”

In ’s-Heerenberg wordt het vuur ook weer ontstoken door de burgemeester. Dit gebeurt om 11.15 uur bij de Pancratiuskerk. Vanuit ’s-Heerenberg loopt hij de estafette vervolgens mee naar Emmerich. Ook wethouder Marije Eleveld neemt als hardloper deel aan de estafette. Deze eindigt om 14.00 uur in Emmerich met een feestelijke ontvangst.

Dodenherdenking

Bevrijdingsdag wordt op zaterdag 4 mei voorafgegaan door Dodenherdenking. Ook in Didam zijn er in het kader van Dodenherdenking weer activiteiten. Deze beginnen om 18.45 uur in de protestantse kerk met een overdenking door diaken Theo Reuling. Britt en Lisa Buunk, leerlingen van de Albert Schweitzerschool, dragen in de kerk het gedicht ‘Vrijheid’ voor.

Om 19.15 uur gaan de aanwezigen in een stille tocht naar het oorlogsmonument, waar om 19.30 uur het officiële programma begint. Scoutinggroep Didam ontsteekt hier het bevrijdingsvuur en Bart Schlief spreekt over het thema ‘Jij doet ertoe/jij maakt het verschil’. Willianne Zomerman en Amber Arfman van het Liemers College dragen vervolgens een gedicht voor. Burgemeester Harry de Vries houdt daarna een toespraak, direct gevolgd door de kranslegging. Hierbij wordt de burgemeester vergezeld door een leerling van het Liemers College, de Albert Schweitzerschool en een lid van Scoutinggroep Didam.

Muziekvereniging De Club speelt vanaf 19.00 uur al koralen bij het monument. Voor de twee minuten stilte om 20.00 uur speelt trompettist Marcel Berendsen de taptoe. Daarna klinkt het Wilhelmus en worden er diverse kransen gelegd. Na afloop van de herdenking worden de aanwezigen ter afsluiting uitgenodigd voor een kop koffie en thee in het Albertusgebouw.

Foto: Dodenherdenking op de oude locatie van het oorlogsmonument.