Peloton Bergh in het Zadel rijdt voormalige DDR binnen

HALLE – De deelnemers aan de fietstocht van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding zijn zondagmiddag de voormalige grens tussen West- en Oost-Duitsland gepasseerd en dat was duidelijk te zien. Opeens was er vrijwel geen bebouwing meer en je waande je in Parijs-Roubaix.

Door Sjaak Reumer

De kasseien van het bos van Wallers in Frankrijk waren er niets bij en. Bij Jerxheim in de Landkreis Börde waren aan de horizon de restanten van de oude Muur nog te zien. Een muur die juist op 26 mei herdacht werd als Sperrgebiet tussen Oost- en West-Duitsland, op de dag dat de Hollandse fietsers er langs kwamen.

Nog een vergelijking met de Tour de France: de renners kregen de wind flink op de kant en het leek of de groep door waaiers uiteen viel, maar dat kwam omdat er ook vandaag in groepen gefietst werd. Onder de begeleiders van de rit van zondag was ook Edwin Bleuming uit Rolde, die via ’t KWF als motorrijder gevraagd was. Hij was net zo goed als zijn Berghse collega’s, maar bij het passeren van het peloton ging hij voor een beter zicht rechtop op zijn motor staan en dat leek best spectaculair.

Onderweg op dag 2. Foto Robin Sommers

Na de nodige chicanes door een woonwijk met een paar mooie klimmetjes, trok de groep fietsers en hun begeleiders naar een volgende stop in een leuk dierenparkje, waar koffie en gebak wachtten, waarna de tocht vervolgd werd langs het racecircuit Oschersleben. De passage van een trein zorgde even voor een kleine pauze.

Het weer werd steeds beter en daar genoten ook drie kraanvogels van, die vanuit Polen even kwamen fourageren in Duitsland en van de temperatuur van 17 graden kwamen genieten. Ook een rode wouw en een kraai vermaakten met hun onderlinge achtervolging de begeleiders van de fietsers.

Klimmetjes
De renners hadden daar geen oog voor, want de laatste kilometers bevatten een paar lastige klimmetjes voordat de politie van Halle de groep opwachtte en naar de jeugdherberg bracht. Dat was nog een gevaarlijke onderneming. Door een wirwar van tramrails was het uitkijken geblazen en dat werd Mike Sommers bijna fataal. Hij kwam ten val en liep een paar flinke schaafwonden op.

Vandaag is de groep naar Kretschau vertrokken en komt ze in die vierde etappe langs Leipzig, het reisdoel van de tocht. Daar begint in feite ook de terugtocht naar ’s-Heerenberg, maar daar zijn nog vijf etappes voor nodig. Pas zaterdag zijn de fietsers en begeleiders terug op het Stadsplein in ’s-Heerenberg. Foto Robin Sommers