Concert ‘oude bekende’ op Pels-orgel in Antonius van Paduakerk

NIEUW-DIJK – Erik Jan Eradus verzorgt zaterdag 11 mei een orgelconcert op het Pels-orgel Opus241 in de Antonius van Paduakerk in Nieuw-Dijk. Het concert begint om 15 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Het Pels-orgel in de kerk in Nieuw-Dijk is het voormalig orgel van de Grote Kapel uit Heilloo. Het orgel is in 2021 door Wil Hoogstraaten in eigendom verkregen. Hoogstraten wilde het orgel als cultureel erfstuk behouden in en voor Nederland. Bij zijn zoektocht naar een passende kerk kwam hij uit bij de Antonius van Paduakerk in Nieuw-Dijk. Een kerk waar hij vanuit het verleden al een goede binding mee had.

In 2021 is het orgel door vrijwilligers uit Nieuw-Dijk overgeplaatst en weer opgebouwd. Ze werden daarbij ondersteund door de specialisten van de Firma de Wit uit Nieuw-Vennep. Bij het plaatsen van het orgel in de kerk is zorgvuldig rekening gehouden met de muurschildering van Jacob Ydema, die in dezelfde periode is aangebracht (1949-1951) als het Pelsorgel is gebouwd (1949). Geprobeerd is zoveel als mogelijk van deze schilderingen zichtbaar te laten blijven. In 2023 zijn de speeltafel en het orgel gedigitaliseerd.

Erik Jan Eradus

Voor Erik Jan Eradus is het concert van zaterdag een hernieuwde kennismaking met een voor hem bekend orgel. Hij was in Heilloo één van de vaste bespelers van het orgel. In Nieuw-Dijk speelt hij uit de Symphonie 2 van Charles-Marie Widor Praeludium circulare, Pastorale, Finale Fantaisie en La – César Franck. Uit de Sonate Da Pacem van Hendrik Andriessen klinken Grave e serioso, Larghetto en Allegro energico

Voor of na het concert is het mogelijk om het orgel van dichtbij en van binnen te bekijken. Kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via captainticket. Aan de deur is de entreeprijs 10 euro. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree.