Sportpark SV Loil speellocatie voor kwalificatietoernooi EK voetbal voor vluchtelingen

LOIL – Het sportpark van SV Loil is dit jaar één van de speellocaties voor de regionale kwalificatietoernooien voor het Europees kampioenschap voetbal voor vluchtelingen. Op donderdag 16 mei komen er bijna tachtig voetballers naar Loil om zich in de kijker te spelen voor een plekje in het Nederlands team voor het EK in het Zwitserse Nyon.

“Eigenlijk was er maar plek voor zestig deelnemers”, zegt Kevin Steenkamp, die als beweegmakelaar bij welzijnsorganisatie Welcom en eerste elftalspeler van SV Loil het voortouw neemt in de organisatie van het regionale toernooi. “Maar de KNVB was vergeten de inschrijving stop te zetten, haha. Nu delen we de teams maar wat ruimer in.”

Regionale kwalificatie

De UNITY EURO Cup voor vluchtelingen werd vorig jaar voor het eerst gehouden door de Europese voetbalbond UEFA en vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat toernooi bleek zo’n succes dat er dit jaar een vervolg aan wordt gegeven. Waar er vorig jaar echter alleen een kwalificatietoernooi voor de Nederlandse afvaardiging in Zeist werd gespeeld, gaan de organiserende KNVB, Stichting Live Goals en UNHCR nu ook de regio in.

“Open Club de Nevelhorst heeft goede contacten met Stichting Live Goals”, weet Steenkamp. Deze stichting steunt sociale sportinitiatieven. “Omdat het toernooi niet bij DVC’26 kon worden gehouden, heeft de Open Club ons gevraagd het toernooi te helpen organiseren.” SV Loil bevindt zich daarmee in een mooi rijtje. De overige regionale voorrondes vinden namelijk plaats bij AVV Zeeburgia in Amsterdam, Koninklijke HC&VV in Den Haag en OJC Rosmalen.

Vluchtelingen

Aan het toernooi kan iedereen van 18 jaar en ouder meedoen, ongeacht gender of afkomst. Wel richt het toernooi zich voornamelijk op vluchtelingen. Zij spelen tijdens de toernooien zeven tegen zeven. “Een team bestaat in totaal uit twaalf spelers. Daarvan moeten er acht spelers statushouder zijn en minimaal drie vrouw.”

Eind april waren er voor het toernooi in Loil nog nauwelijks aanmeldingen. Nadat het AZC in Arnhem was aangeschreven, nam het aantal inschrijvingen echter een vlucht. Donderdag doen er in Loil 79 spelers en speelsters mee. Die dag worden ook de teams geformeerd. “De regionale toernooien zijn vooral gericht op plezier maken”, vertelt Steenkamp. “Iedereen die aan de kwalificaties meedoet, kan ook in Zeist deelnemen.”

Selectie

Tijdens die landelijke finaledag selecteert coach en voormalig profvoetballer René van Rijswijk een team van twaalf personen, dat meegaat naar het EK op 9, 10 en 11 oktober in Nyon. “René van Rijswijk en het team dat Nederland vorig jaar heeft vertegenwoordigd, zijn ook aanwezig in Loil. Om het toernooi in Loil in goede banen te leiden, krijgen we hulp van studenten van het Graafschap College in Doetinchem”

Het lokale kwalificatietoernooi in Loil begint donderdag om 11.00 uur en duurt tot 14.00 uur. Van 10.00 tot 11.00 uur is de inloop. Elke wedstrijd duurt twaalf minuten. Wie wil komen kijken, is van harte welkom.” De overige speeldagen zijn op 24 mei in Rosmalen, 14 juni in Den Haag en 16 juni in Amsterdam. De finaledag op de KNVB Campus in Zeist is op zondag 1 september. Meer informatie is te vinden op de websites van SV Loil en de KNVB.