‘Pand Peperkamp’ na jaren van verval weer in ere hersteld

DIDAM – Na jaren van verval is het ‘pand van Peperkamp’ weer in ere hersteld. Het gemeentelijk monument is door eigenaar Laris Wonen en Diensten grotendeels in oude staat teruggebracht. “Alleen de serre hebben we niet herbouwd”, zegt Eric Jacobs, manager projecten bij de woningcorporatie. “Wellicht gebeurt dat in de toekomst nog.”

Het monumentale 'pand Peperkamp' onderging een grootschalige renovatie en wordt binnenkort verhuurd als woonhuis.
Het monumentale ‘pand Peperkamp’ onderging een grootschalige renovatie en wordt binnenkort verhuurd als woonhuis.

Het voormalig woonhuis en winkelpand aan de Kerkstraat 7 in Didam werd in 2007 door Laris aangekocht voor de uitbreiding van woonzorgcentrum Meulenvelden. Door een veranderende vraag in de zorg bleek een paar jaar geleden echter dat dit niet meer mogelijk was. Het pand raakte ernstig in verval en stond haast op instorten. Tot Laris in maart startte met een grootscheepse renovatie en besloot het monument als woning te gaan verhuren.

“Onze voormalig directeur Jan Peters wilde het netjes achterlaten en zette de plannen eind vorig jaar in gang”, weet Jacobs. “Van Theo te Wil, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Didam, kregen we een ansichtkaart van het pand, zoals het er omstreek 1910 uit moet hebben gezien. De status van het pand op dat moment is gekozen als referentie voor de restauratiewerkzaamheden. Alleen de serre beneden is niet in ere hersteld, maar we hebben al wel de contouren gemaakt. Daarmee zou het nu te groot en te duur worden.”

Voorgevel
De hele voorgevel is echter wel in oude stijl teruggebracht. Zo zijn de grote winkelramen vervangen door de ‘oorspronkelijke’ vensterramen en zijn het voegwerk, de hoekpilasters en het pleisterwerk zodanig hersteld, dat nog wel te zien is dat het een oud gebouw is. “Alle kozijnen en ramen zijn vernieuwd net als de kapconstructie van zowel het voor- als het achterhuis”, vertelt Jacobs. “De buitenmuur is deels wit gesaust en ook de grijze rechthoekige vlakken, die het pand zo kenmerken, zijn weer aangebracht.”

Beneden is de tegelvloer nog honderd procent origineel. Ook de oude kelder met de tooggewelfjes is authentiek gelaten. Jacobs: “Die hadden we mogen slopen. Dan hadden we echter één van de meest karakteristieke onderdelen van het gebouw weggehaald, dus dat hebben we niet gedaan. Daarboven zit nog een oude opkamer met luik.”

De foto van het 'pand Peperkamp' uit omstreeks 1910, die als voorbeeld is gebruikt bij de renovatie. Op de voorgrond staat Jan Vos, die het pand in 1909 kocht. Foto OVD/Theo te Wil
De foto van het ‘pand Peperkamp’ uit omstreeks 1910, die als voorbeeld is gebruikt bij de renovatie. Op de voorgrond staat Jan Vos, die het pand in 1909 kocht. Foto OVD/Theo te Wil

Om het bewoonbaar te maken, is de indeling boven wel helemaal veranderd. Daarmee is er ruimte voor drie slaapkamers en een douche gecreëerd. “Boven was het heel laag en keek je onder de pannen. Je kon er niet normaal lopen. De raampjes boven zijn echter nog uit de tijd (1909) dat Jan Vos er rentmeester was.”

Naam
Het monumentale pand dankt zijn naam aan de familie Peperkamp, die het lange tijd bewoonde. In 1938 kochten Jan en Grootje Peperkamp het oude pand van slager Franz Gerritschen. Hier bleef het echtpaar tot aan hun dood wonen (Grootje overleed in 1984). Jan legde zich er verder toe op de radiohandel en –industrie, verkocht onder andere grammofoons en pathefoons, had een fietsenhandel en was fietsenmaker.

De benaming Thepedi is afkomstig van het derde kind van Jan en Grootje, Theo, die een firma exploiteerde onder de naam The (Theodorus) Pe (Peperkamp) Di (Didam). Deze naam prijkte tot voor de verbouwing nog op de voorgevel van het pand aan de Kerkstraat 7.