130 jaar oude harmonie richt zich in jubileumconcert op ‘jong’ publiek

DIDAM – Ze is inmiddels liefst 130 jaar oud. Toch hoopt muziekvereniging De Club met haar jubileumconcert juist een wat jonger publiek te trekken. Het was een belangrijke reden om de band Kaliber uit te nodigen op haar verjaardagsfeest. Orkest en band treden komende zaterdagavond samen op, waarna Kaliber ook nog de afterparty verzorgt.

“Het is jammer dat veel mensen al gauw denken dat een harmonieorkest oubollig is”, vindt Guus Reesing, slagwerker in het orkest en zelf ook pas 20. Samen met Sanne Bos (24) is hij verantwoordelijk voor de pr en werving bij De Club. “We spelen echt niet alleen maar klassiekers en marsjes. Die horen er natuurlijk wel bij, maar we geven dus ook concerten als die van zaterdag. Samen met Kaliber laten we popmuziek, meezingers en zelfs metal horen. Dat klinkt echt wel gaaf en is ook leuk voor de jeugd.”

Sanne is één van de zes muzikanten op dwarsfluit in het orkest. Ze kijkt uit naar het optreden met de band. “We hebben nu één keer samen gerepeteerd en dat klonk al geweldig”, zegt ze. “Natuurlijk ging nog niet alles goed, maar woensdagavond oefenen we nog een keer samen en dan moet alles in elkaar passen. Daar heb ik alle vertrouwen in, want het zijn allemaal goede muzikanten.”

Concert

De Club treedt zaterdagavond aan met ruim zestig muzikanten en ook Kaliber komt met bijna de volledige bezetting naar de voormalige sporthal van voetbalvereniging DVC’26. De hal doet tegenwoordig dienst als oefenruimte voor de muziekvereniging en wordt voor optredens omgebouwd tot concertzaal. Tijdens het jubileumconcert wordt er onder andere een Metallica-medley ten gehore gebracht en worden nummers als Music van John Miles, Mother Earth van Within Temptation, Laat me van Ramses Shaffie en Run Free van Hans Zimmer gespeeld en gezongen.

Sanne: “Maar we laten ook een medley horen van de Vrienden van Amstel Live met nummers van bijvoorbeeld Doe maar en Suzan & Freek. Die vind ik het leukst om te spelen. Kippenvel krijg ik vooral van Music en Barcelona.” Dat laatste nummer is ook de favoriet van Guus tijdens het concert. “Vooral omdat er een mooie bekkenpartij inzit. Ik ben normaal gesproken meer van de marsjes”, lacht hij.

Solo-optreden

Naast het samenspel met Kaliber geeft slagwerker Thijs Bos zaterdagavond ook een solo-optreden. Dat doet hij in het nummer A tribute to Lionel. “Dit werk hebben wij eerder dit jaar ook gespeeld en toen nam slagwerker Dyon Jansen de solo voor zijn rekening”, vertelt Sanne. “Thijs gaat op 12 juni op voor zijn D-examen en als voorbereiding op dit examen voert hij dit solowerk op de vibrafoon samen met het orkest uit.”

Slagwerker Thijs Bos.

Thijs Bos is één van de jonge talentvolle muzikanten in het orkest en studeert aan het conservatorium. Hij vormt samen met nog acht slagwerkers de jongste sectie binnen het orkest. “De bassen zijn de oudste groep”, weet Guus. “De Club bestaat tegenwoordig uit een mooie mix van jong en oud. Dick van Bindsbergen is er het langst bij. ‘Ome Dick’, zoals we hem noemen, is al sinds 1 januari 1958 lid.”

Historie

En hoewel Guus zich pas in 2019 aansloot bij De Club, weet hij wel het één en ander te vertellen over de historie van de muziekvereniging, die op 4 november 1894 werd opgericht. “Dat gebeurde door een clubje vrienden. De naam moest de vriendschappelijke band tussen de leden bekrachtigen, dus daarom De Club. Tot de jaren zeventig waren we een fanfare. In Didam woonden toen echter veel houtblazers. De Club heeft toen de overstap gemaakt naar een harmonie, zodat meer mensen lid konden worden.”

Concours

De muziekvereniging bestaat dus eigenlijk pas in november 130 jaar. “Maar in die maand gaan we ook op concours”, vertelt Sanne. “Dat is normaal gesproken één keer in de vier jaar. In verband met corona is het echter de vorige keer afgelast, waardoor het laatste concours alweer acht jaar geleden was. Voor ons is dat een mooie uitdaging om ons te meten met andere orkesten. En ook onze dirigent Paul van Dalen is daar heel fanatiek in. Daarom hebben we ons jubileumconcert naar het voorjaar verplaatst.”

Kaarten

Naar zaterdagavond 1 juni dus. Het concert begint om 19.30 uur. Kaarten zijn nog verkrijgbaar en voor 15 euro te bestellen bij Lanters Assurantiën aan de Hoofdstraat 14 in Didam of via de website www.declub.org. Er zijn ook kaarten beschikbaar voor alleen de afterparty. Die kosten 7,50 euro. De afterparty met Kaliber is van 22.30 tot 01.00 uur.