Oude tijden Status Quo fanclub herleven

DIDAM – Er werden memorabele Quo fandagen met bandleden gehouden in zaal De Buitenmolen in Zevenaar. Maar de fanclub ging ook het land in met de Status Quo promotieshow. Vanuit Didam verkocht de club tal van fanartikelen en kaarten voor optredens van de rockband in binnen- en buitenland. “De Polstraat 4 werd een begrip over de hele wereld en was jarenlang het Status Quo episch centrum”, zegt Gerard Rappard.

Gerard Rappard met zijn twee Status Quo boeken, die zaterdag in Wims Muziekkelder in Doetinchem worden gepresenteerd.
Gerard Rappard met zijn twee Status Quo boeken, die zaterdag in Wims Muziekkelder in Doetinchem worden gepresenteerd.

Rappard is fan vanaf het eerste uur. In 1975 sloot hij zich dan ook aan bij de officiële Status Quo Fanclub, die kort daarvoor was opgericht door de Didamse broers André, Paul en Sjoerd Hertog. “André had een dagtaak aan de fanclub”, weet Rappard nog. “Elke twee maanden kwam er een Quo Fanmagazine uit, we hadden een Quo shop, verkochten concertkaarten en hielden elk jaar een nationale Quodag, waar duizenden fans op af kwamen.”

Allemaal vanuit het ouderlijk huis van André Hertog aan de Polstraat 4 in Didam. Het adres werd op alle single- en elpeehoezen van de Londense band gedrukt. “We konden goed overweg met de manager en waren de enige echte erkende fanclub van Status Quo”, vertelt Rappard. “Ik ging twee, drie keer per jaar naar Londen voor interviews voor het Quo Fanmagazine. Dat lieten ze zelfs in het Engels vertalen. We kregen het nieuws uit eerste hand. Tijdens optredens mochten we zelfs in de kleedkamer en op het podium fotograferen.”

In zijn hoogtijdagen had de fanclub meer dan vijfduizend leden. Veel fans kwamen uit de regio en het noorden van het land, maar ook buiten de landsgrenzen trok de club fans. Rappard: “Het waren prachtige tijden, we volgden de band overal.” Tot Hertog het in 1987 voor gezien hield en de club overdroeg aan een groep fans in Drachten. “Toen de band vanwege zwaar cocaïnegebruik een keer niet in staat was om op te treden en daarmee veel fans teleurstelde, had André er genoeg van. Het was de bekende druppel.”

Boekpresentatie
Rappard bleef nog tot 1995 lid. Maar ook daarna verloor hij de band niet uit het oog. Ondertussen vulde hij zijn archief met veel fotomateriaal van Status Quo. In 2011 besloot Rappard een boek te schrijven over zijn helden. “In 2012 bestond de band officieel 50 jaar en in dat jaar bracht ik het boek ‘Status Quo 50 Years and More’ uit. Na een succesvolle tour in 2013 en 2014 volgde een tweede boek, ‘Status Quo The Hammering Years’. Omdat de regio door het roemruchte verleden nog vele fans kent, houd ik zaterdag 5 september een boekpresentatie in Wim’s Muziekkelder in Doetinchem. Hopelijk zie ik daar nog veel bekenden van toen terug.”

De twee Status Quo boeken van Gerard Rappard zijn voorzien van duizenden foto’s en elk 330 pagina’s dik. Bij het eerste boek zit ook een dvd met veel interviews en anekdotes. De boeken worden zaterdag 5 september, tijdens de Doetinchemse Stadsfeesten, gepresenteerd in Wim’s Muziekkelder aan de Korte Heezenstraat 5a. De presentatie begint om 14 uur. Meer informatie is te vinden op www.statusquobook.com.