Opmars honderden muzikanten van Achterhoek naar Arnhem

ZEDDAM – Meer dan zeshonderd muzikanten en zangers uit de Achterhoek en Liemers doen zondag 12 april mee aan een muzikale opmars van Aalten naar Arnhem. Daarmee herdenken ze de bevrijding van Arnhem, die in april 1945 vanuit de Achterhoek plaatsvond. De muzikanten verplaatsen zich daarbij per trein.

Bevrijding van Doesburg op 16 April 1945. Foto Hans Hendriksen
Bevrijding van Doesburg op 16 April 1945. Foto Hans Hendriksen

Het initiatief voor de opmars komt van de Stichting Achterhoek Toerisme en de Montferlandse Vereniging voor Toerisme (MvT). “Het wordt een unieke gebeurtenis”, zegt Marjolijn Jenneskens, die deel uit maakt van de denktank van de MvT. “De muzikanten en koren stappen op ieder station tussen Aalten en Arnhem op, nadat ze een miniconcert op het perron hebben gegeven. In Arnhem gaat het hele gezelschap in optocht met de harmonie voorop door de binnenstad naar de Eusebiuskerk. Daar wordt eerst buiten op het plein en daarna in de kerk een concert gegeven.”

Met de muzikale opmars vraagt de organisatie aandacht voor de bevrijding van Arnhem, die in april 1945 vanuit de Achterhoek in gang werd gezet. Die gebeurtenis is volgens Jenneskens altijd onderbelicht gebleven.

“Daar verbaas ik me nog steeds over”, vertelt ze. “Het gaat altijd maar over Market Garden, omdat door die operatie tienduizenden Arnhemmers moesten evacueren. Vervolgens hebben de geallieerden zich echter teruggetrokken en zich in Duitsland kapot gevochten om het oosten van Nederland te bevrijden. Vanuit ’s-Heerenberg hebben ze zich als een waaier over Oost- en Noord Nederland verspreid en de Duitsers verdreven.”

Muzikanten
Aan de opmars verleent het ‘beste’ wat de Achterhoek op muzikaal gebied te brengen heeft zijn medewerking. Dat zijn onder andere de percussiegroep van de Aaltense Orkest Vereniging, het Ettens Mannenkoor, Muziekvereniging Volharding Beek en popkoor A Sign of Friendship uit Didam. “Zij geven op de tussenliggende stations een miniconcert.”

Verder reizen de Ulftse Nachtegalen, het ensemble Cadencia en de bigband BaJAZZo uit Emmerich mee. “Ook werkt een groot aantal vendeliers van de Achterhoekse en Liemerse schutterijen aan de opmars mee”, zegt Jenneskens. “Zij ontvangen de muzikanten en genodigden zondag 12 april om ongeveer 15.15 uur met een vendelhulde voor de Eusebiuskerk. Na de vendelhulde is er buiten een optreden van de percussiegroep, waarna iedereen de kerk in gaat voor een concert van een uur en drie kwartier van alle muzikanten en zangers.”

Speciale genodigden voor de muzikale opmars zijn Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en de burgemeesters van de tien Liemerse en Achterhoekse gemeenten waar als onderdeel van de Liberation Route een luisterkei ligt. “De burgemeesters zitten ook samen in het comité van aanbeveling voor de opmars.”

Evacué
Marjolijn Jenneskens was zelf één van de Arnhemse evacués. Als 4-jarig meisje zag ze tijdens de bevrijding de Canadese tanks van de Loerbeekseweg afdalen. “Samen met mijn vader en moeder vluchtte ik tijdens de slag om Arnhem naar Beek”, herinnert ze zich nog. ,,Daar woonde een vriend van mijn vader, ‘ome’ Theo ten Benzel. Op de fiets, ik zat bij mijn moeder achterop, over de dijken, binnendoor naar het Montferland met slechts één koffer als bagage. Dat is mijn eerste herinnering aan de oorlog.’’