Ingezonden brief: Buurt Pakopseweg teleurgesteld in politiek

Wij hebben als buurt altijd de dialoog opgezocht met de gemeente als het gaat om de planontwikkeling van de zandwinning aan de Pakopseweg en Werfhout in Nieuw-Dijk.

In 2014 werden we verrast met een publicatie in de krant, omdat de gemeente niet eens aan het vooraf informeren van de buurt had gedacht. Op aandringen van de buurt werd dit alsnog gedaan. Nu zijn we twee jaar verder en ligt er wederom een plan klaar. Helaas heeft de gemeente niets geleerd van de vorige keer. Er komt weliswaar een informatieavond, maar daar wordt alleen gesproken over de natuurontwikkeling die in onze buurt zal komen. Laat dat nou net hetgeen zijn waar weinig mensen op tegen zullen zijn.

Als wij als buurt de wethouder vragen om de inrichting van het werkterrein en hoe wordt omgegaan met de gevaarlijke verkeerssituatie vanwege de 130 vrachtwagens per dag blijft het stil. De wethouder heeft duidelijk niets geleerd van de vorige keer. Aan het eind van de avond hebben wij als buurt onze teleurstellingen geuit zowel aan de firma Roelofs als de gemeente. Wij hebben de gemeente gevraagd om openbaarmaking van de stukken die tussen Roelofs en de gemeente zijn uitgewisseld maar krijgen niets, want de gemeente maakt geen verslagen.

Ruim een maand later neemt de firma Roelofs dan toch contact op. Wij vragen om een nadere onderbouwing van de plannen en het bekijken van alternatieven. Helaas is hier geen ruimte voor. Dus vragen wij als buurt een gesprek aan bij de wethouder. De wethouder vindt vooral dat hij genoeg heeft gedaan, Roelofs vindt de optie aan de Oud Arnhemseweg te duur dus einde verhaal. Want zo zijn de letterlijke woorden van de wethouder: ‘Nee’ is ook een antwoord’. Wederom zwaar teleurgesteld verlaten wij het gemeentehuis.

Er volgt een gesprek met Stem van Montferland, maar wederom worden we als buurt teleurgesteld in de gemeente. Er komt een reactie van de wethouder die vol staat met onjuistheden. Het is jammer dat wij als inwoners niet de mogelijkheid hebben om een motie van wantrouwen in te dienen, want college, ambtenaren ‘word wakker en ga het gesprek aan met uw inwoners’. Burgerparticipatie is niet iets om bang voor te zijn. Wij zijn als buurt niet tegen zandwinning, maar hopen vooral dat de gemeente open wil staan voor het gezamenlijk zoeken naar een geschikte locatie, die veilig is en het minste overlast veroorzaakt met betrekking tot geluid, zand en woongenot. Het moet immers inpasbaar zijn in het landelijk gebied.