‘Wat de één niet meer gebruikt, daar wordt een ander blij van’

DIDAM – Drumfanfare St. Martinus houdt zaterdag 8 juni haar tweede ophaaldag voor de jaarlijkse rommelmarkt. En hoewel er al 38 adressen in de agenda staan, kunnen mensen zich nog aanmelden voor een bezoek van de Greffelkampse muziekvereniging. “We kunnen best nog wat spullen gebruiken”, zegt Feike Peters namens de rommelmarktcommissie.

Of het nu gaat om overtollig huiswaar, dat niet meer mee kan met een verhuizing, (kinder)fietsen, servies, glaswerk, boeken, kleding, elektronica of kerstballen. De drumfanfare kan alles gebruiken. “Wat de één niet meer nodig heeft, kan voor een ander heel bruikbaar zijn”, weet Dorothé de Reus, contactpersoon voor de ophaaldagen. “Mensen vinden het fijn om spullen te geven, waar anderen weer blij van worden. Zo schreef iemand ons: ‘Ik ben veel spullen kwijt geworden, heb weer lucht in huis en centjes voor de muziek’.”

Inkomstenbron

De jaarlijkse rommelmarkt is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor drumfanfare St. Martinus. Met de opbrengsten kunnen er voor de muzikanten weer nieuwe instrumenten en uniformen worden aangeschaft. “Vorig jaar hebben we fantastisch gedraaid en heel veel opgehaald voor de vereniging”, vertelt Peters. “Toen hadden we ook ontzettend veel spullen, omdat we door corona een paar jaar geen rommelmarkt konden houden. Nu ligt de opslag ook weer aardig vol met mooie spullen, maar er kan altijd wat bij.”

Dus wie nog wat over heeft voor de drumfanfare kan contact opnemen met Dorothé de Reus (06 – 20 20 45 69 of rommelmarktgreffelkamp@gmail.com). Zaterdag komen de muzikanten zelf aan de deur om de spullen op te halen. Op vrijdagavond 21 juni is het tussen 18.00 en 20.00 uur ook nog mogelijk om spullen te brengen op het terrein van de rommelmarkt aan de Manhorstweg 3a in Greffelkamp.

“We hebben al hele mooie dingen gekregen”, vindt De Reus. “Iemand heeft ons bijvoorbeeld een servies van ruim honderd jaar oud geschonken. Bij een ander mochten we de Zaanse klok, die in de huiskamer hing, meenemen. Verder hebben we veel (heilige) beeldjes gekregen. En zoals elk jaar zijn er dit jaar weer nieuwe tuinmeubelen te koop.”

Collectorsitems

Maar de drumfanfare heeft nog wel wat wensen. Zo zijn collectorsitems voor verzamelaars en hobbyisten, als elpees en singles, altijd welkom. Maar ook met kerstballen, fietsen en vintage kleding is de muziekvereniging erg blij. Peters: “Zelfs lampenkappen of andere onderdelen van huiswaar kunnen we gebruiken. Er zijn altijd mensen die naar die dingen op zoek zijn. Wat we niet willen zijn grote meubelen, zoals bankstellen, bedden en kasten, koelkasten en diepvriezers. Kleine meubelen mogen wel worden ingeleverd.”

Nieuwe datum

Alle verkregen spullen worden vrijdag 21 en zaterdag 22 juni weer uit de opslag bij Maarten Morsink gehaald en uitgestald op het rommelmarktterrein. Op zondag 23 juni kunnen de koopjesjagers van 10.00 tot 15.00 uur vervolgens hun slag slaan. “Dit is wel een andere datum dan onze vaste bezoekers van ons gewend zijn”, waarschuwt Peters. “We houden onze rommelmarkt altijd op de eerste zondag van juli. Dan is het dit jaar echter ook schuttersfeest en staat er op het terrein een feesttent. Wij hebben de rommelmarkt daarom twee weken vervroegd naar zondag 23 juni.”

Naast de rommelmarkt is er ook weer een rad van fortuin met mooie prijzen van lokale ondernemers. Verder draagt de verkoop van oliebollen nog een steentje bij aan de opbrengst. Voor de kinderen staat er een springkussen en voor de hongerige en dorstige bezoekers is er een snackwagen en bar aanwezig.