Burgerinitiatief komt met alternatief Masterplan Didam

DIDAM – Met een petitie, bijna 400 steunbetuigingen en een alternatief plan voor het centrum van Didam wil René Brouwers de gemeenteraad ertoe bewegen nogmaals naar het nieuwe Masterplan voor het dorp te kijken. Donderdagavond bood hij de petitie en het plan aan de raadsleden aan.

Initiatiefnemer René Brouwers biedt de petitie en het alternatieve centrumplan aan wethouder Tanja Loeff aan.
Initiatiefnemer René Brouwers biedt de petitie en het alternatieve centrumplan aan wethouder Tanja Loeff aan.

Wethouder Tanja Loeff, verantwoordelijk voor het Masterplan Didam, werd maandag al uitgenodigd om de petitie in ontvangst te nemen. Dat gebeurde op het plein voor het oude gemeentehuis, waar in de nabije toekomst de nieuwe Supercoop moet verrijzen.

Maar niet als het aan Brouwers ligt. Hij startte vier maanden geleden dan ook een burgerinitiatief tegen dit plan. ‘Een historische vergissing’, noemde hij het toen, ‘die het dorpskarakter van Didam aantast’. “Wie gaat er nu zo’n blokkendoos tegen een rijksmonument aanzetten?”, voegde hij daar maandag aan toe. Met bijna 400 handtekeningen kreeg hij veel bijval voor zijn actie.

Als goed alternatief voor de supermarkt ziet Brouwers het terrein van de brandweerkazerne en de oude gemeentewerf, dat in de buurt ligt en ook nog eens voldoende ruimte biedt. Na afbraak van het oude gemeentehuis (uitgezonderd het monumentale raadhuis) kan er op het gemeentehuisplein vervolgens een groot parkeer- en evenemententerrein verrijzen. “Op slechts 400 meter van het centrum biedt het terrein ruimte voor lang parkeren. Ideaal voor de ondernemers van Didam.”

Wegverlegging
Daarmee hoeft er volgens Brouwers ook geen nieuw evenementenplein bij de Diemse toren te ontstaan en wordt zo ook ‘de onnodige wegverlegging naar de kerk’ voorkomen. “Wij hebben een veel efficiëntere en goedkopere oplossing. Sluit de Wilhelminastraat af vanaf Jan & Jan tot Ros Sport en de Oranjestraat bij Blokker met drie zogenaamde pollers, metalen buizen die in het wegdek omhoog en naar beneden kunnen. Zo weer je de auto’s uit het winkelcentrum en kan de weg alleen nog worden gebruikt voor bestemmingsverkeer.”

Donderdagavond stelde Brouwers de gemeenteraad dan ook voor het Masterplan Didam ‘terug te nemen’. Hij gaf hier drie redenen voor. Volgens hem is er niet met alle belanghebbende partijen is gesproken. “Er zijn bijvoorbeeld maar twee wijkraden betrokken, de omwonenden zijn niet gehoord. De bevolking voelt zich vooraf niet geïnformeerd. Zelfs de bibliotheek en het kerkbestuur waren niet op de hoogte van de plannen, terwijl ze er wel nadrukkelijk in voorkomen. Daarbij heeft de gemeenteraad het plan wel erg snel geaccordeerd, zonder echte inhoudelijke discussie. Als burgerinitiatief zeggen we dan ook ‘gemeente doe het over’.”

Hieraan werd door de fracties van D66 en Groot Montferland gehoor gegeven door de brieven van Brouwers op te lichten. Dit betekent dat ze in de commissievergadering Ruimte en Financiën op 1 november inhoudelijk aan de orde worden gesteld.