Bermmonument Rianne krijgt nieuwe plek in Cool Nature Park

DIDAM – Bijna twee jaar was het weg. In de zomer van 2013 moest het wijken voor de aanleg van de tunnelbak, die de nieuwe Zuidelijke Randweg onder het spoor door leidt. Vorige week zaterdag werd het bermmonument van Rianne Olsthoorn teruggeplaatst. In het Cool Nature Park naast de onderdoorgang, niet ver van de plek waar tien jaar geleden het fatale ongeluk plaatsvond.

Het bermmonument van Rianne, dat moest wijken voor de onderdoorgang voor de nieuwe randweg, kreeg onlangs een nieuw plek in het Cool Nature Park naast de weg.
Het bermmonument van Rianne, dat moest wijken voor de onderdoorgang voor de nieuwe randweg, kreeg onlangs een nieuw plek in het Cool Nature Park naast de weg.

“Een bermmonument hoort eigenlijk in de berm naast de weg te liggen”, zegt moeder Ans Olsthoorn. “Maar dat was door de aanleg van de tunnel niet meer mogelijk. Na overleg met de gemeente en wijkplatform ‘de Kom’ hebben we in het park een prachtige nieuwe plek voor Rianne gevonden. Mooi in de groene natuur, op bijna dezelfde plaats waar het toen ook stond.”

Hier werd op zaterdagavond 4 juni 2005 de toen pas 21-jarige Rianne op de onbewaakte spoorwegovergang aangereden door de trein, die om tien over half twaalf uit Didam was vertrokken. Ze kwam terug van haar avonddienst in het verpleeghuis in Zevenaar en was op weg naar haar vriend Johan in Nieuw-Dijk.

Ongeluk
“Rianne was altijd heel stipt”, vertelt vader Rens. “Maar tegen één uur belde Johan op dat ze er nog niet was. Telefonisch konden we haar ook niet bereiken. Telkens werd de verbinding verbroken. Later bleek dat de politie te zijn, die haar telefoon niet mocht opnemen. Ik dacht meteen dat er iemand bij haar was”, weet broer Jeroen nog. “Je hoorde toen vaker over misbruik van vrouwen, die ’s avonds laat van hun werk kwamen. We hebben haar overal gezocht, maar zonder resultaat.”

Het was uiteindelijk Johan die naar het spoor reed, de weg die Rianne altijd nam als ze vanuit haar werk naar Nieuw-Dijk ging. Een eindje voor de spoorwegovergang werd hij door de politie tot stilstand gedwongen. “De agenten stuurden hem weg met de mededeling ‘ga maar naar huis, je hoort nog van ons’”, zegt Ans. “Toen wisten wij genoeg. Om kwart voor drie, drie uur na het ongeluk, stond de politie voor onze deur en kregen we het verschrikkelijke nieuws te horen.”

Exact een jaar na het ongeval plaatste de familie Olsthoorn een bermmonument naast de overweg. Ter herinnering aan Rianne, maar ook als een stil protest tegen de gemeente. Rens: “Een paar maanden nadat Rianne was verongelukt, zijn er eindelijk spoorbomen geplaatst. Voor velen was dat echter te laat. Door de jaren heen zijn er veel meer mensen op de onbewaakte overgang verongelukt. Ook voor die nabestaanden is het belangrijk dat het bermmonument weer een plek heeft gekregen. Zodat we ze nooit vergeten.”

4 juni
Door de grote bereidwilligheid van de gemeente en het wijkplatform lukte het om het bermmonument voor 4 juni, tien jaar na het ongeluk, terug te plaatsen. “Dat was voor ons heel belangrijk”, zegt Ans. “Er is ons de afgelopen jaren ook vaak gevraagd waar het was. Die mensen willen we op deze manier laten weten dat het bermmonument van Rianne weer een mooie plek heeft gekregen.”