Toekomst school Loil voorlopig veilig, Antoniusschool onder norm

LOIL/NIEUW-DIJK – Loil hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken over de toekomst van de St. Jozefschool in het kerkdorp. De basisschool komt volgens Stichting Primair Onderwijs De Liemers nog niet in de gevarenzone wat het aantal leerlingen betreft.

De St. Jozefschool in Loil heeft de komende twee jaar nog voldoende leerlingen om niet in de gevarenzone te komen.
De St. Jozefschool in Loil heeft de komende twee jaar nog voldoende leerlingen om niet in de gevarenzone te komen.

“Op dit moment telt de school 115 leerlingen en ook volgend jaar ligt dat aantal nog boven de 104”, zegt bestuurder Toon Geluk van SPO De Liemers. “Volgens de prognoses het jaar daarna ook, maar het daadwerkelijke aantal aanmeldingen blijft daarbij op dit moment nog achter.”

Toch hoeven de inwoners van het dorp zich de komende twee jaar geen zorgen te maken dat de school uit het dorp verdwijnt. Hoe het daarna verder gaat, is niet duidelijk. Geluk: “Onze horizon is steeds maximaal twee jaar. Jaarlijks gaan we met alle geledingen binnen de school en de Kontaktraad Loil in gesprek om de jongste ontwikkelingen door te nemen en daar ons beleid op af te stemmen.”

Inmiddels is er wel een onderwijskundige samenwerking met Brede School De Ontdekking in Didam opgestart. Het doel daarvan is expertise te delen, met name op het gebied van de basisvaardigheden taal, rekenen en lezen en de burgerschapsvorming (Vreedzame School). Ook wordt onderzocht of teamscholing in gezamenlijkheid kan worden verzorgd. “Concreet wordt er naar twee ontwikkelingen gekeken, namelijk de gezamenlijke nascholingsagenda en de aanschaf van nieuwe lesprogramma’s.”

Antoniusschool
In tegenstelling tot de St. Jozefschool ziet de toekomst van de St. Antoniusschool in Nieuw-Dijk er wat minder rooskleurig uit. Zij zit sinds oktober onder de opheffingsnorm. “Daar zitten nu nog 102 leerlingen op school”, weet Geluk. “Dat aantal loopt echter hard terug naar 79 volgend jaar.”

Samen met Het Kompas, De Brede School Zuid in Didam, is daarom een projectorganisatie gevormd met de werkgroepen ‘personeel’ en ‘onderwijs’. Zij heeft als onderzoeksvraag meegekregen wat de beste vorm is om te integreren en wanneer. “Er worden diverse scenario’s onderzocht. Een fusie tussen beide scholen is nog niet aan de orde, maar is wel één van de varianten waar naar wordt gekeken. Binnen afzienbare tijd, waarschijnlijk in het voorjaar van 2016, verwachten we hierover meer duidelijkheid.”

Is Geluk in Nieuw-Dijk niet bang voor hetzelfde scenario als in Stokkum? Daar werd vorig jaar pijnlijk duidelijk dat ouders zich niet laten sturen in hun schoolkeuze en gingen veel kinderen ‘uit protest’ juist niet naar de beoogde fusieschool in ’s-Heerenberg. “Dat is zeker een risico, ouders kiezen met hun voeten”, zegt Geluk.

“Wel hebben we positieve ervaringen met de verhuizing van basisschool De Fonkelsteen in Zevenaar. Daar tekende tachtig procent van de ouders voor de gekozen variant: een fusie met basisschool De Tamboerijn. Die fusie is ook nog niet rond, maar staat wel gepland voor uiterlijk 1 augustus 2017.”