Streektaal bewaren voor nu en later door plat te praote

LIEMERS/ACHTERHOEK – De streektaal in de Achterhoek en Liemers bewaren voor nu en later. Met dat doel werd in 2013 door een groep ‘streektaalfanaten’ Boezewind opgericht. Iedereen die het Nedersaksische en Nederfrankische dialect een warm hart toedraagt, kon zich er bij aansluiten. De Boezewinders lieten al regelmatig van zich horen, maar zaterdag toonden ze zich pas voor het eerst aan het grote publiek.

Alles Andès zorgde voor de muzikale aftrap van de bijeenkomst van Boezewind. Het duo speelde ook een Boezewind liedje: ‘Sluut oe an bi-j Boezewind’.
Alles Andès zorgde voor de muzikale aftrap van de bijeenkomst van Boezewind. Het duo speelde ook een Boezewind liedje: ‘Sluut oe an bi-j Boezewind’.

In ’t Brewinc in Doetinchem werden de aanhangers van het Achterhoeks en Liemers dialect bijgepraat over de activiteiten van Boezewind. Maar ook over het ontstaan en het doel van de beweging.

“Boezewind is een platform voor mensen die de streektaal in de Liemers en Achterhoek promoten”, zei Boezewinder Frans van Gorkum uut Zaender. “Boezewind boest, jeg an en verbundt verenigingen en organisaties die zich inzetten voor de streektaal. Boezewind gaat door alles heen en laat zich door niemand tegenhouden. Je krijgt er kippenvel van op de armen. Dat willen we ook bereiken met onze streektaal.”

Zo ontstond op initiatief van Boezewind vorig jaar al het streektaalfestival Plat Gespöld en ging afgelopen week de website van de Achterhoek Akademie de lucht in. Maar Boezewind beweegt zich ook in politieke kringen, waar ze de streektaal op de agenda probeert te krijgen.

Plaatsnaamborden
“Bij de start van Boezewind hebben we de gemeenten al eens gepolst of er net als in Friesland en Limburg bij ons ook tweetalige plaatsnaamborden geplaatst kunnen worden”, vertelde Stokkummer Henk Harmsen. “Groenlo wordt dan Grolle, Duiven Duuve en Didam Diem. Oost Gelre was toen heel positief, maar ondertussen is er nog niks gebeurd. Daarmee blijft de politieke erkenning van de streektaal uit.”

Toch is er volgens Hans Beernink, die zelf een mengelmoes van Dörkums en Dinxpers dialect spreekt, wel hoop. “De gemeente Oude IJsselstreek liet onlangs in een brief weten dat ze het streektaaldictee middels een subsidie van een paar honderd euro ondersteunt. De ambtenaar die de brief schreef, deed dat in het dialect.”

Voor de Boezewinders is er echter nog veel werk aan de winkel om de streektaal als cultureel erfgoed te bewaren. Voor ‘kunstschatten’ als Normaal, Hans Keuper en Lex Schaars, die het dialect middels hun muziek en verhalen promoten, is er nu eenmaal geen geld.
“Waardering is er wel voor archeologische vondsten en museumstukken, maar voor onze taal worden we niet gesubsidieerd”, zei Van Gorkum. “Daarom moeten we de streektaal zelf maar bewaren door plat te praote. En onze kinderen weer tweetalig op te voeden.”

Facebook
Iedereen die Boezewinder wil worden, kan de Facebook pagina van Boezewind volgen en liken. Op de pagina is van alles te vinden over de activiteiten van het platform. Ook kunnen bezoekers zelf teksten, foto’s en activiteiten voor de agenda plaatsen. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Erfgoed Achterhoek en Liemers.