Stichting Repair Café Didam wil van ‘weggooimaatschappij’ af

DIDAM – Een Senseo koffiezetapparaat dat het niet meer doet, een stoel waar de poot van af is of een blouse waar de gaten in zitten. Meestal gooien we ze meteen weg, aan repareren denken we vaak niet eens. Binnenkort is dat echter niet meer nodig. Vanaf zaterdag 24 januari start in het Albertusgebouw het eerste Repair Café van Didam. 

Rob Balduk en Trudy Menting 'sleutelen' aan een Senseo apparaat. "Die worden bij de andere Repair Cafés het vaakst gebracht."
Rob Balduk en Trudy Menting ‘sleutelen’ aan een Senseo apparaat. “Die worden bij de andere Repair Cafés het vaakst gebracht.”

Tussen 13 en 16 uur worden er allerhande reparaties verricht aan kapotte meubels, elektrische apparaten, kleding, speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen. Hiervoor zijn onder andere elektriciens, naaisters en timmerlieden aanwezig. “Allemaal vrijwilligers die gratis helpen bij alle mogelijke reparaties”, vertelt Trudy Menting. “Iedereen is welkom, het Repair Café is er niet alleen voor mensen met een kleine beurs. Voorop staat dat we van de ‘weggooimaatschappij’ af willen.”

Trudy Menting is de initiatiefneemster van Repair Café Didam. Ze las in 2010 voor het eerst over de repareerbijeenkomsten, die ontstonden in Amsterdam. “Toen vond ik het al een leuk idee”, zegt ze. “Vorig jaar kreeg het initiatief 25.000 euro van de Postcode Loterij en heb ik eens op de site gekeken. Daar stond vermeld hoe je in je eigen plaats ook een Repair Café kon oprichten. In eerste instantie dacht ik dat het meer iets voor de stad was, maar vorig jaar november zag ik met mijn man dat het in Varsseveld ook werkte. Als het daar kan, moet het hier ook kunnen, vonden we.”

Diezelfde avond nog vertelden ze hun vrienden Milly van de Sanden en Rob Balduk over het idee. Ook zij waren enthousiast. “Ik ben net als de man van Trudy best wel handig en maak alles zelf zolang het maar niet elektronisch is”, vertelt Balduk. “Daarbij is het een heel duurzaam en sociaal initiatief. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niks mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Daar willen we met het Repair Café verandering in brengen.”

Stichting
De drie richtten de Stichting Repair Café Montferland afdeling Didam op en gingen met hun idee naar wethouder Ingrid Wolsing. Samen met Welcom vond zij een ruimte in het Albertusgebouw, waar maandelijks een bijeenkomst van het Repair Café moet plaatsvinden.

“We hebben al een paar naaisters, maar kunnen nog wel een aantal handige vrijwilligers gebruiken die ons helpen”, zegt Menting. “Daarom houden we op 8 januari vanaf 19.30 uur in de kapel van het Albertusgebouw een informatiebijeenkomst met Powerpoint presentatie om vrijwilligers te werven. We willen dit jaar tien keer samen komen en hebben telkens zo’n tien mensen nodig.”

De reparateurs brengen hun eigen gereedschap mee en voeren alleen kleine reparaties uit. Balduk: “Het moet ter plekke kunnen worden gerepareerd en ze moeten er geen dag mee bezig zijn. Bovendien moet het draagbaar zijn, dus geen wasmachine die het niet meer doet. We vragen er geen geld voor, maar er komt wel een pot te staan voor een vrijwillige gift.”

Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina van Repair Café Didam.