St. Isidorus levert eerste oogst sla en ijsbergsla af bij voedselbank

DIDAM – Trots staart Frenk Polman over het land. De groenten staan er prachtig bij. “Het groeit allemaal als barst”, zegt hij. “Moet je de kroppen ijsbergsla zien, wat een joekels. In het begin zaten de vogels steeds aan de kool, maar nu dekken we het af en gaat het perfect.”

Xaf Hendriksen (links) en Frenk Polman dekken de aanhanger met sla en ijsbergsla af. Achter in de auto staan de emmers met kersen, als extraatje voor de cliënten van de Voedselbank Montferland.
Xaf Hendriksen (links) en Frenk Polman dekken de aanhanger met sla en ijsbergsla af. Achter in de auto staan de emmers met kersen, als extraatje voor de cliënten van de Voedselbank Montferland.

Samen met Xaf Hendriksen en nog een drietal vrijwilligers van schutterij St. Isidorus uit Oud-Dijk haalt Polman deze vroege vrijdagmorgen de ruim tachtig kroppen sla en ijsbergsla uit de grond en doet ze in kratjes. Nadat ze met een gieter water zijn schoongespoeld, worden ze op de aanhanger gestapeld. Het is de tweede oogst voor de Voedselbank Montferland, waarvoor St. Isidorus onlangs een voedselproject startte.

“Vorige week vrijdag hebben we al steeltjes gebracht”, vertelt Hendriksen. “Daar hebben we voor de cliënten van de voedselbank ook een aantal recepten bij gedaan, omdat niet iedereen weet hoe je steeltjes lekker kunt bereiden. Vanaf nu leveren we elke vrijdag onze groenten aan de voedselbank. De komende weken zit daar steeds sla, ijsbergsla en andijvie bij, die we al weer opnieuw hebben gepoot. Volgende week hebben we misschien ook al rode bietjes.”

Wintergroenten
Daarna worden er de komende periode onder andere spitskool, boerenkool, broccoli, witte- en rode kool en knolselderij geoogst. “Over veertien dagen gaat bovendien de boerenkool er al weer in”, zegt Polman. “Die moet in augustus worden gepoot en kunnen we voor de winter oogsten.” De Voedselbank Montferland heeft dan ook vooral behoefte aan verse wintergroenten. “Januari en februari is de moeilijkste periode”, laat voorzitter Theo Reuling weten. “Zo gauw het ‘buitenspul’ komt, gaat het prima.”

Dat wil echter niet zeggen dat de voedselbank niet blij is met de wekelijkse bijdrage, die ze nu al van de schutters krijgt. Integendeel. “Het is geweldig wat St. Isidorus doet”, vindt Reuling. “Niet alleen wij, maar vooral onze klanten zijn er ontzettend blij mee. Vorige week vrijdag waren dan ook alle steeltjes weg en vanmiddag zal het niet anders zijn. Komende week hebben ze vijf verschillende verse groenten in hun voedselpakket. Naast de sla en ijsbergsla zijn dat bieten, wortelen en bloemkool. Dat is een luxe voor die mensen.”

Kersen
Net als de kersen, die ze er vrijdagmiddag als verrassing bij krijgen. De extra traktatie komt uit de tuin van voorzitter Xaf Hendriksen, die er samen met zijn vrouw Mimi een dag plukken voor over had. Hendriksen: “Wij hebben er genoeg en kunnen ze toch niet allemaal alleen op. Andere jaren gingen ze naar familie, vrienden en kennissen. Nu naar de voedselbank. Alle cliënten krijgen een pondje mee. Mooi toch dat je die mensen er mee kunt helpen.”

Dat is ook voor Ludmila Berendsen de motivatie om mee te doen aan het voedselproject van de schutterij. De Oud-Dijkse is één van de ruim twintig vrijwilligers van St. Isidorus, die zich inmiddels inzetten voor het goede doel. Na het vullen van de kratjes vrijdagmorgen schoffelt ze nog even het onkruid tussen de planten weg. “Ik vind het een hartstikke goed initiatief van de schutterij en wil dan ook graag helpen. Het is mooi om zo wat voor de medemens te kunnen doen.”