‘Ommetje Loil’ verbindt alle mooie plekjes in dorp

LOIL – Loil heeft binnenkort een eigen knooppuntenroute. Bij het nieuwe wandellaantje tussen de Doesburgseweg en Bosslagstraat werd maandag het ‘Ommetje Loil’ geopend en de eerste bewegwijzeringspaal geplaatst. In totaal komen er zeventien knooppunten, die alle mooie plekjes in het dorp verbinden.

Bas Heuberger op de duiker, die door Belfjor is aangelegd en het nieuwe wandellaantje tussen de Doesburgseweg en Bosslagstraat mogelijk maakte.
Bas Heuberger op de duiker, die door Belfjor is aangelegd en het nieuwe wandellaantje tussen de Doesburgseweg en Bosslagstraat mogelijk maakte.

“De overige palen willen we voor de winter in de grond hebben”, vertelt Bas Heuberger, die vanuit de Kontaktraad Loil het initiatief nam voor de wandelroute. “Het hout is besteld en ik zaag ze op dit moment tot palen. Houtsnijder Frans Giesen gutst vervolgens de cijfers en pijlen erin. Ook krijgen alle palen een logo van het ‘Ommetje Loil’, dat door Frans is ontworpen.”

Langs de route worden bovendien vier informatieborden geplaatst, waarop de complete bewegwijzering staat vermeld. Deze borden vertellen eveneens iets over de historie en flora en fauna in de omgeving. Zo komt er een bord te staan bij het Schattenkerksebos, waar het graf van de admiraal ligt, en bij SV Loil. Hier krijgt de wandelaar uitleg over de historie van de inmiddels 60-jarige voetbalvereniging.

“Verder plaatsen we een bord bij het landgoed van Roy Barthen aan de Wehlseweg, het startpunt van de route”, zegt Heuberger. Het vierde informatiebord krijgt een plek aan de rand van het park achter de kerk. “Hier stond vroeger een school, waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door een bom twee meisjes zijn verongelukt. De borden krijgen allemaal een QR-code, zodat mensen het hele verhaal ter plekke op de website van de Kontaktraad Loil kunnen lezen.”

Levend Landschap
Het idee voor het ‘Ommetje Loil’ ontstond vier jaar geleden. Heuberger bezocht destijds namens de Kontaktraad een bijeenkomst van Natuurmonumenten en studenten van Hogeschool Van Hall-Larenstein. Zij wilden een project uitrollen over de Liemers om nog meer moois te halen uit alles wat deze streek al te bieden heeft.

Heuberger: “In Loil hebben we veel van die mooie plekjes en het leek ons leuk om die door middel van een wandeling aan elkaar te schakelen. Dat idee werd vervolgens door Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Montferland opgepakt en als kapstok gebruikt voor het project ‘Levend Landschap’. Loil kreeg daarmee de pilot van het project, waarvan het ‘ommetje’ onderdeel werd.”

Het bleek vervolgens echter lastig om het traject van het ‘ommetje’ vast te stellen. Landeigenaren en –beheerders lieten namelijk niet maar zo ‘vreemden’ op hun terrein toe. ,,We hebben daarom het idee van een echt ‘ommetje’ losgelaten en zijn overgestapt op een knooppuntenroute. Dan ben je namelijk minder afhankelijk van een traject’’, legt Heuberger uit. “Als eigenaren later toch willen aanhaken, dan maken we er gewoon een knooppunt bij.”

Wandellaantjes
De helft van de wandelroute gaat op dit moment nog over de verharde weg. De initiatiefnemers hopen echter dat in de toekomst meer particulieren en instanties hun gebied openstellen en er daardoor meer kan worden gestruind langs plekken waar je anders nooit komt. Zo is ook het nieuwe wandellaantje tussen de Doesburgseweg en de Bosslagstraat ontstaan.

“Ben Stortelder van zorgboerderij Belfjor aan de Doesburgseweg kwam met het idee om dat laantje weer in ere te herstellen. Wij zijn vervolgens met dat verzoek naar eigenaar Staatsbosbeheer gegaan. Toen zij toestemming gaven, hebben de mensen van de zorgboerderij wat boompjes en stronken weggehaald en het pad gemaaid. Zij gaan nu ook het onderhoud doen.”

Aan het einde van het pad zit echter een sloot, waardoor de wandeling niet kon worden afgemaakt. “Na goedkeuring van het waterschap is hier door Belfjor uiteindelijk een duiker neergelegd. Nu kunnen we toch over de sloot heen en onze route vervolgen.”

De complete route van het ‘Ommetje Loil’ staat inmiddels op www.loil.nl. Zo gauw alle paaltjes en borden zijn geplaatst, is er een nieuwe opening en komt er ook een papieren kaartje van de route met uitleg over het gebied.