Nieuwe brede school op groene ‘Forest-locatie’

’s-HEERENBERG – De nieuwe brede school in ’s-Heerenberg moet op de zogenaamde Forest-locatie komen. Het nieuwe gebouw biedt vanaf begin 2022 plek aan ongeveer 600 leerlingen van de Galamaschool, Mariaschool en OBS ’t Montferland. De kosten voor de nieuwbouw zijn ongeveer 9,5 miljoen euro.

De locatie tegenover het wereldrestaurant op het kruispunt van de Drieheuvelenweg met de Zeddamseweg en Korensingel geniet de voorkeur van het college. “De grond is grotendeels al van de gemeente, dus we hoeven hier weinig te verwerven”, zegt wethouder Ruth Mijnen. “Bovendien moet hier de hele infrastructuur nog worden aangelegd, waardoor we de omgeving optimaal in kunnen richten.” De locatiekeuze van de nieuwe brede school wordt ook meegenomen in het Verkeerscirculatieplan.

Belangrijker vindt de wethouder, die zelf uit het onderwijs komt, echter de ligging van het terrein. “Als je de mogelijkheid krijgt om in zo’n mooi gebied een school neer te zetten, moet je dat doen. Voor de ontwikkelkansen van de kinderen kunnen we hier optimaal gebruik maken van de groene omgeving. Dat is me veel waard. Daarbij ligt het op loopafstand van Laco en buitensportlocatie De Boshoek.”

Nadelen
Toch heeft ook deze locatie nadelen, net als de andere twee onderzochte locaties op de huidige plek van de Galamaschool en het terrein van Specialized. Zo hebben de omwonenden hun zorgen geuit over de komst van de brede school en de gevolgen voor de omgeving. “Als de gemeenteraad instemt met het plan gaan we direct met de omwonenden om tafel om die zorgen weg te nemen”, belooft Mijnen. “We nemen ze vanaf het begin mee in de planvorming, zodat we zoveel mogelijk rekening kunnen houden met hun wensen.”

Daarbij ligt het terrein net buiten de bebouwde kom, waardoor het minder goed bereikbaar is dan de andere twee locaties. Mijnen: “Het probleem van ’s-Heerenberg is dat het niet centrisch is gebouwd, maar in een soort trechter. Vind daar maar eens een plek van zeven- tot achtduizend vierkante meter voor een brede school, die ook nog eens goed te bereiken is voor de kinderen uit Stokkum en Lengel. De maximale afstand van drie kilometer wordt echter niet overschreden. Daarbij hoeven de leerlingen uit Lengel straks niet meer de bult op te fietsen.”

Realisatie
Als de raad op 22 mei instemt met het besluit en kiest voor de kruispuntlocatie, dan kunnen de twee onderwijskoepels, waarbij de drie basisscholen zijn aangesloten, in september aan de slag met het programma van eisen. De verwachting is dat de bouw van de brede school dan in 2021 klaar moet zijn en in 2022 in gebruik wordt genomen.

“We hopen begin 2022 de deuren te openen”, zegt Mijnen. “Dat moet ook, want de situatie van sommige schoolgebouwen is op dit moment nijpend. Met name op de Galamschool is de energievoorziening en isolatie ondermaats en zijn er regelmatig lekkages. Die worden nu met wat knip- en pleisterwerk verholpen. Maar als nu de locatiekeuze wordt uitgesteld, dan komen er straks echt grote onderhoudskosten. En dat is natuurlijk jammer van het geld.”  

Foto: De nieuwe brede school is hard nodig. De toestand van de huidige schoolgebouwen is slecht, met name die van de Galamaschool.