‘Niemand twijfelt tegenwoordig nog aan veiligheid van water’

DIDAM – Het waterschap doet het misschien wel te goed. Niemand twijfelt tegenwoordig nog aan de veiligheid van het water. “Maar zo vanzelfsprekend is het allemaal niet”, zegt Tinie te Dorsthorst. “Als het waterschap niet continu blijft werken aan onze dijken staat een groot deel van Nederland straks 80 tot 120 centimeter onder water.”

Gemma Tiedink-Koning (links) en Tinie te Dorsthorst in het buitengebied van Didam. ,,Onze vereniging is de schakel tussen de bewoners en het waterschap.’’
Gemma Tiedink-Koning (links) en Tinie te Dorsthorst in het buitengebied van Didam. ,,Onze vereniging is de schakel tussen de bewoners en het waterschap.’’

Te Dorsthorst is vicevoorzitter van de Vereniging Kleine Kernen (VKK) en gaat op woensdag 18 maart voor de tweede keer als lijsttrekker van de Gelderse VKK de verkiezingen voor het Waterschap Rijn en IJssel in. “Zes jaar geleden deden we voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen en wonnen we één zetel”, vertelt de Didamse. “Dit keer gaan we voor twee zetels.”

Niet-politiek
Vereniging Kleine Kernen Gelderland is in het Waterschap Rijn en IJssel de tegenhanger van de gevestigde politieke partijen. Ze zet in op een niet-politiek waterschapsbestuur, omdat anders de onafhankelijkheid van het waterschap in het geding komt. “Waterbeleid is zo belangrijk dat het geen politiek onderwerp mag worden”, vindt de Groessense Gemma Tiedink-Koning, nummer zes op de lijst. “Als een politieke partij een keuze moet maken voor een sporthal of de veiligheid van het water kiest ze voor de sporthal, omdat dat beter valt bij haar achterban.”

Het waren daarom de bewoners die van oudsher het bestuur van het waterschap vormden. De betrokkenheid van de bewoners bij het waterschap is door de enorme schaalvergroting echter steeds kleiner geworden. Als vrijwilligersorganisatie van en voor het platteland probeert VKK Gelderland de bewoners weer meer bij de planvorming in het gebied te betrekken.

“Wij zijn er voor de boeren, burgers en buitenlui”, zegt Te Dorsthorst. “Onze vereniging is de schakel tussen de bewoners en het waterschap. We hebben een grote achterban. In het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel zijn ruim zeventig dorpsbelangenorganisaties bij ons aangesloten. Zij zijn onze oren en ogen in het gebied. Omgekeerd kunnen wij door deelname in het waterschapsbestuur vroegtijdig met ze communiceren over ontwikkelingen en plannen in de dorpen.”

Zo zet VKK Gelderland zich binnen het waterschap in voor recreatief gebruik van het buitengebied en realiseerde ze de afgelopen jaren al verschillende klompenpaden en ommetjes. “Hierbij gaat het over land van het waterschap”, vertelt Tiedink-Koning. “Maar we gaan ook over het maaibeleid langs de watergangen en voor een passende controle op verontreinigingen van bodem- en oppervlaktewater.”

Duitsland
Maar de vereniging kijkt ook over de grens. Volgens haar is het bijvoorbeeld noodzakelijk om met de Duitse autoriteiten in overleg te treden om gezamenlijk ook de Duitse dijken op de juiste normering te krijgen. “Met name dijkring 48 staat er niet goed voor”, weet Te Dorsthorst. “Gaat het daar mis, dan zitten ook wij met de narigheid. Door de kennis van de dijkgraven bij de Nederlandse waterschappen te exporteren, hebben ook andere landen profijt van onze ervaring met water.”