‘Mensen vanuit de kerk bij elkaar brengen, gelovig of niet’

DIDAM – “Je kunt het verhaal van God niet vernieuwen, maar je kunt wel zoeken naar vormen van vieren waarin mensen zich gehoord en gekend voelen.” Dus hield Guus van der Ploeg naar wens van één van de parochianen een U2-viering in de kerk. Naast de woorden uit het evangelie en Onze Vader klonk hierin ook de muziek van U2, gespeeld door een tributeband.

Guus van der Ploeg werd op zondag 1 mei in de Mariakerk gepresenteerd als de nieuwe pastoraal werker van de Gabriëlparochie. Hij volgt Margot Dijkman op. Foto Ton Bremer
Guus van der Ploeg werd op zondag 1 mei in de Mariakerk gepresenteerd als de nieuwe pastoraal werker van de Gabriëlparochie. Hij volgt Margot Dijkman op. Foto Ton Bremer

De viering was één van zijn laatste activiteiten voor de Verrijzenis Parochie in Ulft. Vorige week zondag werd Guus van der Ploeg in Didam gepresenteerd als de nieuwe pastoraal werker van de Gabriëlparochie. “Eén van mijn doelstellingen is om mensen bij elkaar te brengen, gelovig of niet, maar wel vanuit de kerk georganiseerd”, zegt hij. “Dat kun je doen met dit soort activiteiten, waarin je het ook over geloven hebt.”

Van der Ploeg heeft niet de illusie dat hij daarmee wekelijks de kerk vol krijgt. “Maar het leidt wel weer tot ontmoeting en inspiratie”, vindt hij. “Net als de iconententoonstelling, die de afgelopen weken in de Mariakerk in Didam te zien was. Het zijn vernieuwende dingen om mensen met elkaar in contact te brengen, waarin ook iets van het geloof doordringt. Ik hoop dat ik daar in de Gabriëlparochie ook de ruimte voor krijg.”

Onderwijs
De in Silvolde woonachtige Van der Ploeg koos in eerste instantie voor het onderwijs. Hij deed de pedagogische academie en werkte jarenlang op een basisschool in Eerbeek. “Als onderwijzer was ik in die tijd ook voorzitter van de carnavalsvereniging, jeugdleider en secretaris bij de voetbalclub en deed ik al wat dingen voor de kerk. Ik begon als zanger in het koor, hield woord- en communievieringen en was dirigent. In Eerbeek ben ik geworden wie ik ben en ontdekte ik de dingen die ik leuk vond.”

Het kerkelijke kreeg hij van huis uit mee, maar in Eerbeek ontdekte hij ook het gevoel waar de kerk voor staat. Dat geloven vooral te maken heeft met het samenleven op deze aarde. “Zo ontstond ook de wens om theologie te gaan studeren”, vertelt Van der Ploeg. “Dat ben ik echter pas gaan doen toen ik directeur werd op een kleine school op Goeree Overflakee. Daar kreeg ik de ruimte om de theologiestudie te volgen en daarvoor zeven jaar lang elke woensdag naar Amsterdam te reizen.”

Toen hij klaar was, kon hij kiezen voor het onderwijs of de kerk. Uiteindelijk koos Van der Ploeg voor het laatste. “Maar dan wilde ik wel terug naar het oosten. Niet voor niets komen daar de wijzen vandaan”, lacht hij. “ Ik kon uiteindelijk terecht in Ulft en omgeving en ben daar tien jaar geleden als pastoraal werker aan de slag gegaan.”

Indirect bleef hij echter betrokken bij het onderwijs. Catechese was zijn eerste werkveld. Ook in de Gabriëlparochie gaat hij zich daar vooral mee bezighouden. “Bij de communie en het vormsel werk ik weer samen met de scholen. Zo kan ik me op een andere manier inzetten voor wat ik had en altijd met plezier heb gedaan.”