‘Masterplan Didam is zeker nog niet in beton gegoten’

DIDAM – Er is de afgelopen maanden nergens zoveel over gesproken als over het nieuwe Masterplan Didam. Toch lijken er onder de bevolking nog steeds veel onduidelijkheden te bestaan over de exacte invulling van het plan. Wat gebeurt er nou precies met het voormalige gemeentehuisplein? En hoe ziet het centrum van het dorp er in de toekomst uit?

Schets van het Masterplan Didam.
Schets van het Masterplan Didam.

Wat is nu het echte plan? Daarover wil het CDA Montferland graag meer duidelijkheid geven. “Er zijn nog veel vragen”, weet CDA-raadslid Harry Peters. “Vooral over de locatie van de twee supermarkten en het verleggen van de weg langs de Mariakerk. Waarom verhuist de Supercoop juist naar deze plek en verplaatsen we het plein naar het centrum van het dorp? Door een feitelijke weergave van de plannen hopen we dat de burgers die keuzes beter snappen en er meer draagvlak voor komt.”

Plein
In het plan wordt de Mariakerk als het centrum van Didam gezien, zoals de kerk in meerdere dorpen het middelpunt is. “Dat is de centrale plek van het dorp, zeker sinds het gemeentehuis uit het centrum is verdwenen”, vindt raadslid Ap Dieker. “Daarom willen we juist daar het plein situeren, als de huiskamer van Didam.”

Hiervoor moet echter wel de verblijfsruimte op en rond het Lieve Vrouweplein worden vergroot, zodat er voldoende plek ontstaat voor alle evenementen die nu nog op het voormalige gemeentehuisplein plaatsvinden. Om die pleinfunctie te waarborgen, is het idee om de weg te verleggen richting de kerk. “De weg en het plein komen hierbij op één niveau te liggen, vergelijkbaar met het centrum van Braamt. De auto is hier te gast”, zegt CDA-fractielid Chiel Polman. Zo wordt het nieuwe plein waarschijnlijk ook groter dan het huidige.

Supermarkten
Als bij de kerk een nieuw evenementenplein is gecreëerd, verdwijnt die functie van het voormalige gemeenteplein. Het ‘oude’ gemeentehuis – uitgezonderd het monumentale raadhuis – wordt hier afgebroken en maakt plaats voor de nieuwe Supercoop. Het plein wordt deels ingericht voor parkeren en deels voor groen. Daarmee wordt het Dominee Storkpark (centrumpark) als het ware doorgetrokken naar de parkeerplaats, waardoor deze een natuurlijk karakter krijgt.

De Aldi verhuist vervolgens van de Kerkstraat naar het huidige pand van de Supercoop. “De twee supermarkten willen graag dicht bij elkaar zitten”, weet Polman. “Zo versterken ze elkaars aanbod. Bovendien liggen ze dicht tegen het winkelcentrum, zodat de klanten daar makkelijk naartoe lopen, en is er voldoende gratis parkeerruimte.”

De vestiging van de Supercoop aan de andere kant van de Schoolstraat – op de locatie van onder andere het voormalige postkantoor en de oude gemeentewerf – is volgens de CDA-fractie geen optie. Peters: “Hier staat ook het KPN-gebouw en het kost veel geld om dat weg te halen. Dat geld kunnen we beter gebruiken voor het moderniseren van het centrum, want dat is hard aan vernieuwing toe.” Ook is het pand van de vroegere C1000 genoemd als mogelijke locatie voor de Supercoop. “Maar dit is te klein voor de supermarkt.”

Klankbordgroep
Het nieuwe centrumplan is tot stand gekomen in samenspraak met onder andere de Didamse ondernemers en wijkraden. Zij zaten in de klankbordgroep, die met de gemeente invulling heeft gegeven aan het plan. Maar ondanks dat het geheel breed is gedragen, blijft ook het CDA Montferland kritisch op de wijze van communiceren. Zo is een aantal belanghebbenden in eerste instantie niet meegenomen in de planvorming.

“Iedereen is vooraf wel in de gelegenheid gesteld om deel te nemen in de klankbordgroep”, weet Dieker. “Maar de direct betrokkenen hadden misschien persoonlijk benaderd moeten worden. We betreuren dat dit niet is gebeurd, al zijn er inmiddels wel gesprekken met de omwonenden, bibliotheek en OVD geweest. Zij krijgen nog alle gelegenheid om mee te praten over de precieze uitwerking van het plan. Dat ligt dan wel in grove lijnen vast, maar is nog zeker niet in beton gegoten.”

De locatie van de nieuwe Supercoop mag dan bekend zijn, het is nog niet duidelijk hoe het gebouw eruit komt te zien en waar bijvoorbeeld de bevoorrading moet plaatsvinden. “Hierover worden op dit moment onder andere gesprekken gevoerd met de omwonenden”, vertelt Polman. “Daarbij willen we de bouwstijl graag aanpassen aan het monumentale raadhuis, zodat het meer een geheel wordt. De gemeente hoopt nog steeds dat dit pand in de toekomst een horecabestemming krijgt.”

Parochie
Maar ook de wegverlegging ligt nog niet vast. Hierover is de gemeente volop in gesprek met het parochiebestuur en wordt ook het advies van de Oudheidkundige Vereniging Didam gevraagd. “Het parochiebestuur staat achter het verfraaien en opknappen van het centrum en denkt mee over de uitvoering”, zegt Peters: “De gemeente onderzoekt bijvoorbeeld wat de trillingen van het verkeer doen met het kerkgebouw en hoe we het groen (bomen) kunnen herbestemmen. Ook moet het nieuwe qua stijl zoveel mogelijk bij het oude aansluiten. We willen echter niet alleen vasthouden aan hoe het was”, besluit Dieker, “want dan krijg je nooit vernieuwing. En daar heeft het dorp nu juist behoefte aan.”

Meer informatie over het Masterplan Didam vindt u op de website van de gemeente Montferland. Het plan is te vinden op www.montferland.info/wonen-en-leven/masterplan-didam.