Loil kleurt in toekomst nog groener

LOIL – Loil wordt dit jaar nog groener dan het al is. Maar liefst zeventien inwoners dienden vorige week dinsdag voor het project ‘Loil in het Groen’ een plan in om hun erf aan te kleden met streekeigen bomen en struiken. Met meidoornhagen, knotwilgen en struweelbosjes geven ze het buitengebied weer wat van zijn authenticiteit terug.

Tamara Donkers (links) en Margreet Peters zijn twee van de trekkers van het project ‘Loil in het Groen’. Op de achtergrond het erf van Peters, dat ook met streekeigen bomen en struiken wordt aangelegd.
Tamara Donkers (links) en Margreet Peters zijn twee van de trekkers van het project ‘Loil in het Groen’. Op de achtergrond het erf van Peters, dat ook met streekeigen bomen en struiken wordt aangelegd.

Het project ‘Loil in het Groen’ is onderdeel van Levend Landschap Loil, dat vorig jaar maart op initiatief van de Kontaktraad Loil, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Montferland startte. Doel hiervan is het creëren van een levend landschap, ecologie en cultuurhistorie in het buitengebied van Loil.

“‘Loil in het Groen’ is één van de 33 deelprojectjes, die vanuit Levend Landschap Loil is ontstaan”, vertelt coördinator Tamara Donkers. Samen met Margreet Peters, Paul Aukes en Bas Heuberger geeft ze het project vorm. “Door de aanplant van streekeigen bomen en struiken willen we het karakteristieke erf en landschap versterken. Daarbij is gekozen voor een doe-het-zelf aanpak met professionele ondersteuning van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).”

Landschapstypes
Tijdens een informatieavond op 19 mei in zaal Hendriks kregen belangstellenden uitleg over het landschapstype waarin zij wonen, welke beplanting daarbij hoort en hoe de opbouw van een erf moet zijn. “Loil heeft vier verschillende landschapstypes, elk met zijn karakteristieke eigenschappen”, weet Donkers. “Zo hebben we een groot ontginningsgebied, waarin knotwilgen goed gedijen. En zijn heggen en hagen, houtsingels en bossen kenmerkend voor ons kampenlandschap.”

Ook werd er verteld dat mensen hier vroeger bosjes hadden om zelf hout te kappen, dat moestuintjes en fruitbomen dicht bij huis moeten worden geplant en dat meidoornhagen en Spaanse aken bij het Loilse landschap passen. “Iedereen vindt rode en groene beukenhagen mooi en denkt dat ze bij hun erf passen”, zegt Donkers. “Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De rode beuk staat voor luxe en hoort bijvoorbeeld bij kastelen.”

Schetsen
Met die informatie werden de bezoekers aan de informatieavond huiswaarts gestuurd om aan de slag te gaan met een ontwerp voor hun eigen erf. Vorige week dinsdag kwamen ze terug met hun schetsen, die door een medewerker van SLG van deskundig advies werden voorzien.

“De mensen waren superenthousiast en kwamen met mooie tekeningen terug”, zegt Donkers. “De één had het uitgewerkt op de computer, de ander op een kadastraal kaartje of blokjespapier. Er waren zelfs zoveel plannen dat we op 18 juni nog een ‘terugkomdag’ organiseren, waarvoor mensen zich nog bij mij aan kunnen melden (tlamers@freeler.nl).”

Vervolgens worden de plannen door Ruud Borkes van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland verwerkt tot een beplantingsplan. Na akkoord van de eigenaar wordt daarna de bestelling gedaan van het benodigde plantmateriaal. Donkers: “De gemeente en provincie subsidiëren de beplanting, maar er wordt ook een eigen bijdrage van de mensen gevraagd. Op 21 november wordt tijdens een feestelijke opening alle beplanting uitgedeeld en kan iedereen aan de slag met de inrichting van het eigen erf.”