Joep’s beslommeringen: Angst

‘Angst is een slechte raadgever’, een begrip dat algemeen bekend is, maar waar zelden naar wordt gehandeld. Heden ten dagen hoor je steeds vaker dat de mens zich niet bang moet laten maken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De wreedachtige aanslagen van de laatste jaren en de moorden op de twee jonge meisjes van afgelopen week, dragen er niet toe bij dat de mens zich veiliger voelt.

Angst kent vele vormen en kan voor of tegen iemand werken. Neem bijvoorbeeld dictators die regeren op basis van angst. Was het niet de wrede Romeinse keizer Caligula die ooit zei: ‘Ze mogen me haten, als ze mij maar vrezen’. Tot op de dag van vandaag wordt hier in de politiek gebruik van gemaakt. Ook op de werkvloer is dit een bekend fenomeen en zijn het veelal de incompetente leiders die als kleine dictators regeren op basis van angst.

Volgens organisatieadviseur Peter Fijbes is angst voor de baas gezond en werken medewerkers harder als zij onder druk worden gezet. Dit zal misschien tijdelijk wel een positief effect hebben, maar op de lange termijn zal dit toch negatief uitwerken. Mensen die voortdurend onder druk staan, zullen uiteindelijk minder gaan presteren of zij gaan het bedrijf verlaten.

In mijn wereld werkt het niet anders. Als mijn baas mij op de huid zit en straft als ik iets niet doe of iets niet goed doe, zal ik in eerste instantie mijn uiterste best doen om dat te doen zoals het baasje het wil. Echter zullen mijn gedachten gaan naar een moment dat ik kan toeslaan. Op dat moment moet het baasje banger zijn voor mij, dan ik voor hem.

Ik weet niet uit welke cultuur de heer Fijbes komt en hoe hij is opgevoed, maar voor mij zijn leiders die regeren op basis van angst, zelf bang. Zij willen waarschijnlijk niet laten merken hoe zwak zij eigenlijk zijn. Vermoedelijk hebben zij een minderwaardigheidscomplex, welke zij verbloemen door intimiderend over te komen.

‘Het is de angst die naar de macht doet grijpen’