Diafaan gaat over op nieuwe veilige naalden

REGIO – Op 1 juni heeft Diafaan alle oude naalden opgeruimd en werkt ze alleen nog met nieuwe veilige naalden. Prikaccidenten zullen hiermee zo goed als definitief tot het verleden behoren. “Bij Diafaan gebeurden al weinig prikongelukken”, zegt kwaliteits- en preventiemedewerker Herma Inklaar. “Vorig jaar werden er drie gemeld, zonder gevolgen. De kans dat er nu nog wat mis gaat, is vrijwel nihil.”

Sandra Oudakker (links) en Herma Inklaar laten zien hoe de box met oefenmateriaal wordt ingezet bij de scholing in het gebruik van de veilige naalden.
Sandra Oudakker (links) en Herma Inklaar laten zien hoe de box met oefenmateriaal wordt ingezet bij de scholing in het gebruik van de veilige naalden.

Omdat 85 procent van de prikaccidenten in de zorg voorkomt, hebben werkgevers en werknemers uit deze sector in Europees verband besloten er wat tegen te doen. In Nederland is dat vertaald in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Met het beschikbaar stellen van veilige naalden en het geven van de bijbehorende voorlichting en training voldoet Diafaan aan dit besluit.

“We kiezen er bij Diafaan voor om excellente zorg te leveren”, vertelt verpleegkundig specialist Sandra Oudakker. “Dit betekent dat we werken volgens de recente richtlijnen voor goede en veilige zorg aan onze bewoners, cliënten en medewerkers. Met het inzetten van de veilige naalden willen we onze medewerkers beschermen tegen besmettingen met bijvoorbeeld het Hepatitis B virus. Hepatitis B leeft heel lang en een druppel bloed kan na een week zelfs nog besmettingsgevaar opleveren.”

Naalden
Voor de langdurige zorg zijn inmiddels alle naalden veilig. Waar de bloedsuikerprikkers al eerder werden vervangen, werken de verpleegkundigen, verzorgenden en artsen sinds 1 juni ook met de nieuwe insuline-, vleugel-, opzuig- en gewone naalden. “De afgelopen maanden hebben we iedereen getraind om met de nieuwe veilige naalden te kunnen werken”, zegt Oudakker. “Daarvoor hebben we boxen samengesteld met oefenmateriaal en een informatiemap. Deze zijn verspreid onder alle teams.”

Ook de wijkverpleging werkt per 1 juni met de veilige naalden. Bij huisartsen en apothekers is weinig bekendheid over de veilige naalden. Dat vraagt van onze medewerkers in de wijkverpleging meer voorlichting.”

De aanschaf van de nieuwe naalden zorgt ook bij Diafaan voor een extra kostenpost. De veilige naalden zijn soms wel tien keer zo duur als de oude. “Waar we voorheen een euro voor honderd opzuignaalden betaalden, kosten ze nu tien euro”, weet Inklaar. “Maar dat hebben we er graag voor over. De gevolgen van een prikaccident kunnen namelijk vele malen groter zijn. Wordt een medewerker besmet met het Hepatitis B of hiv-virus, dan zijn we verder van huis.”

Scholing
De scholing voor de medewerkers gebeurde volgens het ‘train de trainer’ systeem. “Elk team leverde een medewerker, die werd geschoold om de verworven kennis en kunde over te dragen aan de collega’s”, zegt Oudakker. De meeste veilige naalden verschillen in het gebruik niet veel met de oude. Het insuline spuiten vereist een andere techniek waarin de medewerkers inmiddels geschoold zijn.”