Boulen in ‘Franse’ ambiance kasteel Huis Bergh

’s-HEERENBERG – Met het kasteel op de achtergrond waanden de deelnemers aan het eerste Montferland Open Pétanque toernooi zich zondag op een ver vakantieadres. “Normaal gesproken rijden we ruim drieduizend kilometer om in zo’n ambiance te kunnen boulen. Hier krijg je op nog geen vijftien kilometer van huis datzelfde vakantiegevoel.”

Boulen op de wal van kasteel Huis Bergh.
Boulen op de wal van kasteel Huis Bergh.

Doetinchemmer Jan Schoppema speelt al 25 jaar jeu de boules. Hij leerde de sport, zoals zoveel Nederlanders, kennen in Frankrijk. “We speelden het tijdens onze vakantie en waren zo enthousiast dat we terug in Nederland meteen naar de VVV zijn gegaan om te kijken of we in de buurt ook ergens konden boulen. Destijds was net Pétanque Club Doetinchem opgericht, waarvan ik met mijn vrouw Antje inmiddels 25 jaar lid ben.”

Volle bak
Zondag speelde hij in ’s-Heerenberg ook samen met zijn vrouw. Het stel was één van de vijftig koppels dat aan het eerste open Montferlandse toernooi op de wal van kasteel Huis Bergh deelnam. “Met honderd deelnemers hebben we een volle bak”, vertelt een trotse Frans Krol, samen met Leo Okhuysen, Jan van Paassen en Tonnie Berendsen organisator van het toernooi. Allen zijn lid van Pétanque Club Montferland.

“Dit is een pilot, waarvoor we een beperkt aantal verenigingen hebben uitgenodigd. Op de wal kunnen we niet meer dan honderd mensen kwijt. Volgend jaar verhuizen we echter naar de Plantage en gaan we internationaal. Dan hopen we dat er zo’n 100 tot 150 teams naar ’s-Heerenberg komen.”

Met het toernooi willen de organisatoren de pétanquesport nadrukkelijk op de kaart zetten. “In Nederland zijn ruim 180.000 mensen aangesloten bij de jeu de boulesbond. Daarnaast zijn er nog zeker zoveel mensen die de sport alleen recreatief spelen. Pétanque verdient dan ook meer aandacht dan het nu krijgt. Wij hopen hiermee de sport, de club en de gemeente Montferland te promoten.”

Boules
Meep Poel en zijn vrouw staan zondag met een kraam vol boules en aanverwante ‘gereedschappen’ op de wal van het kasteel. De Naardenaar speelt het spelletje al 35 jaar, werd onlangs derde tijdens het Europees kampioenschap pétanque in Zweden en verdient inmiddels 26 jaar zijn brood in de sport.

“Wij bieden meer dan vijftig soorten boules aan in onze winkel La Boule”, zegt hij. “Daarnaast worden we ook vaak voor dit soort toernooien uitgenodigd om onze producten te promoten. Maar we geven de mensen ook advies. Je hebt boules in allerlei soorten en maten, met een doorsnee van 70,5 tot 80 millimeter. Sommigen gebruiken een te grote boule, waardoor ze teveel moeten knijpen en daardoor de boule niet meer kunnen sturen.”

Petanque (2)Ondertussen gaan de wedstrijden weer door. De winnaars van de eerste twee rondes nemen het tegen elkaar op in poule A, de verliezers in poule B. Krol: “Er is voor bijna iedereen prijs. Voor elke gewonnen partij wordt er een euro uitgekeerd, die in de tent meteen aan een kop koffie kan worden besteed.”

Het gaat de deelnemers echter niet zozeer om de winst, maar vooral om de gezelligheid. “Natuurlijk speel je om te winnen”, zegt Schoppema. “Maar als je verliest, is niemand boos.”