‘Boeren zijn de stoffeerders van het buitengebied’

BEEK – Hij was jaren actief als varkenshouder. Na de mond-en-klauwzeer crisis in 2001 in Kootwijkerbroek rolde hij de politiek in. “Toen zag ik hoe de overheid in ons land omgaat met dieren en mensen”, vertelt CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts. “Ik heb geprobeerd daar wat aan te doen en zo kwam ik uiteindelijk ook in Den Haag terecht.”

Jaco Geurts hield onlangs tijdens een bijeenkomst van CDA Montferland een pleidooi voor de boeren. “Zij leveren een ongelooflijke bijdrage aan de Nederlandse economie.”
Jaco Geurts hield onlangs tijdens een bijeenkomst van CDA Montferland een pleidooi voor de boeren. “Zij leveren een ongelooflijke bijdrage aan de Nederlandse economie.”

Sinds 2012 is Jaco Geurts lid van de Tweede Kamer, waar hij zich als woordvoerder landbouw, ruimtelijke ordening en milieu onder andere sterk maakt voor de boeren. Onlangs gaf Geurts op uitnodiging van CDA Montferland bij ’t Heuveltje in Beek een lezing met als thema ‘Wonen en ondernemen in een fraai landschap’, waarbij hij zijn zorgen uitsprak over de toekomst van de agrariërs en het platteland.

“We moeten trots zijn op onze boeren”, vindt hij. “Zij zijn toch de stoffeerders van het buitengebied. De landbouw heeft Nederland veel gebracht. We zijn groot geworden van de export en de boeren leveren nog steeds een ongelooflijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Door het ontbreken van daadkracht bij het huidige kabinet vallen er echter steeds meer om. Veel agrariërs leven op dit moment onder de armoedegrens. Niet voor niets zeggen we nu ‘de boer kan 150 mensen voeden, maar zijn eigen gezin niet’.”

Leefbaar platteland
Hij ziet dan ook steeds meer agrarische bedrijven stoppen. Alleen in Gelderland zijn dat er al zo’n 2700. Sinds 1980 liep de rundveestapel met liefst 20 procent terug. “Die bedrijven komen gewoon leeg te staan. Eén van onze grootste uitdagingen voor de toekomst is dan ook het leefbaar houden van het platteland.”

Ook pleit de CDA’er voor een eerlijke boterham voor de boeren, tuinders en vissers. “Op dit moment bepalen de grote supermarkten wat we eten en betalen”, weet Geurts. “Alles moet goedkoper en dat moet ergens in de keten worden terugverdiend. Ik wil daarom naar een voedselscheidsrechter in de keten, die een bindend advies uitbrengt. Die kan ervoor zorgen dat de agrariër een eerlijke prijs krijgt voor zijn producten.”

Een ontwikkeling die hem eveneens zorgen baart, is de enorme toename van het aantal geiten in Nederland. Veel leeggekomen varkensstallen worden op dit moment ingenomen door geitenhouders. “Dat aantal stijgt te snel”, zegt Geurts. “Daarmee helpen ze op termijn hun eigen melkprijs om zeep. En dit kabinet doet er helemaal niks aan.”

Fosfaatrechten
Geurts laakt verder het wetsvoorstel fosfaatrechten, dat door de huidige regeringspartijen is bedacht. Volgens hem heeft het voorstel grote gevolgen voor de melkveehouders en hun gezinnen. “Zeker ook omdat het niet zeker is of de bestaande derogatie (toestemming van de Europese Unie om af te wijken van de vastgestelde norm) wel wordt verlengd”, zegt Geurts.

“Daar komt bij dat het kabinet het lang voor zich uit heeft geschoven, waardoor het voor de melkveehouders steeds moeilijker is geworden. Inmiddels verkeren er zo’n 17.000 boeren in grote onzekerheid over hun toekomst. Die moeten we nu eindelijk eens een keer duidelijkheid en een toekomst geven.”

Als het aan Geurts ligt, gebeurt dit ook. Maar dan is het wel belangrijk dat zijn partij een grotere stem krijgt in Den Haag, vindt de CDA’er. “Wij zijn trots op de boeren”, benadrukt hij nogmaals. “Zij zijn de verzekeringspremie voor onze voedselzekerheid. Het aantal agrariërs loopt terug, maar dat weerhoudt ons niet om voor ze op te komen. In 2012 hebben veel boeren voor de VVD gestemd. Je ziet nu wat de gevolgen zijn.”