Bijzonder parcours en unieke sfeer maken van Survivalrun Loil succes

LOIL – Vier jaar geleden werd de survivalrun in Loil nieuw leven ingeblazen. Nadat het sportevenement in 2005 na vijf edities was gestopt, pakte initiatiefnemer Peter Rutjes in 2012 de draad weer op. Sindsdien maakte de Westernboerderij Survival Run een enorme vlucht. In vier jaar tijd groeide het aantal deelnemers van 245 naar 850 en zat de inschrijving na vier weken al vol.

Onne Heesen (links) en Peter Rutjes op één van de hindernissen langs de Oude Maatsestraat. "Het parcours telt 32 hindernissen, waarbij we zelfs door een huis gaan’’, zegt Heesen.
Onne Heesen (links) en Peter Rutjes op één van de hindernissen langs de Oude Maatsestraat. “Het parcours telt 32 hindernissen, waarbij we zelfs door een huis gaan’’, zegt Heesen.

“Ik had nooit gedacht dat we in zo korte tijd zo groot zouden worden”, zegt Rutjes. “Als we de inschrijving niet stop hadden gezet, waren we nu de duizend zelfs doorgegaan. Maar zoveel mensen kunnen niet op dit parcours. Vorig jaar hadden we 726 deelnemers, maar was het tijdbestek om te starten korter. Dat hebben we nu iets verlengd door al om 9.15 uur met de eerste groep te beginnen. Uiterlijk om 15.30 uur gaat de laatste groep van start. In 2014 hadden we 120 mensen per uur op het parcours, nu 140.”

Wil de organisatie nog meer deelnemers toelaten dan moet het parcours worden aangepast of het evenement met een dag worden verlengd. “Dat kan alleen als we iedere hindernis in vijfvoud bouwen”, vertelt parcoursbouwer Onne Heesen. “Dan moet je echter de bijzondere hindernissen, die de run zo uniek maken, er uit halen. Bij ons ga je door een huis en kun je togglen, abseilen en kanovaren. Juist die dingen maken de survivalrun in Loil zo populair.”

Vrijwilligers
De zaterdag bij het evenement betrekken, is eveneens geen optie. Het is namelijk al lastig genoeg om voldoende vrijwilligers voor alleen de zondag te krijgen. Rutjes: “We hebben er nu op de dag zelf al honderd nodig. Zo hebben we het liefst iedere hindernis dubbel bezet, maar bij de bijzondere hindernissen zijn er nog meer vrijwilligers nodig. Het parcours telt 32 hindernissen, dus tel maar uit. Daarnaast zijn er ook mensen nodig voor onder andere de inschrijving, EHBO en catering.”

Het is voor de organiserende Stichting Sportieve Activiteiten Loil slechts een luxeprobleem. Rutjes en Heesen genieten dan ook van het succes van de run. “Niet alleen de bijzondere hindernissen maken de run aantrekkelijk, maar ook de sfeer rond het evenement”, denkt Heesen. “Dat geldt zowel voor de deelnemers als voor het publiek. Dat kan overal dichtbij komen en de deelnemers aanmoedigen. Verder is het laagdrempelig. Veel hindernissen hebben een makkelijke en moeilijke variant, dus iedereen kan meedoen. Er gaan hele gezinnen van start.”

Survivalsport
Daarbij heeft de survivalsport de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Er worden steeds meer runs georganiseerd en vrijwel elke wedstrijd zit vol. Ook het aantal leden bij de survivalbond groeide gestaag. “Met Mark Huizinga hebben we tegenwoordig bovendien een internationaal bekende voorzitter”, lacht Rutjes.

De topjudoka van weleer heeft een paar jaar geleden de survivalsport ontdekt. “Hij doet in Loil met zijn dochter mee”, verklapt Rutjes. “We hadden hem eigenlijk gevraagd om het eerste startschot te lossen, maar dat wilde hij niet. Op de uitnodiging om mee te doen, ging hij echter wel in.”

De Westernboerderij Survival Run vindt zondag 28 juni plaats. Start en finish zijn in het centrum van Loil.