Bewoners en tv-tuinman aan slag met duurzame tuin

’s-HEERENBERG – De bewoners van de nieuwe wijk aan de Plantsoensingel Noord in ’s-Heerenberg gingen maandagavond aan de slag met de inrichting van hun eigen tuin. Dit deden ze onder leiding van Lodewijk Hoekstra – bekend van het RTL-programma Eigen Huis & Tuin – en Nico Wissing, een bekende tuin- en landschapsontwerper uit de regio. Beide heren zijn de grondleggers van het NL Greenlabel.

Lodewijk Hoekstra geeft tips voor een duurzame tuin (640x426)
Lodewijk Hoekstra geeft bewoners van de Plantsoensingel Noord tips voor een duurzame tuin.

De avond was het resultaat van een spontane belofte van Lodewijk Hoekstra zelf. In november vorig jaar ontving Woningstichting Bergh het NL Greenlabel A voor de inrichting van de buitenruimte van de duurzame wijk Plantsoensingel Noord. Tijdens de uitreiking beloofde de tv-tuinman spontaan om in het voorjaar naar ’s-Heerenberg te komen en bewoners te adviseren over een duurzame inrichting van hun tuin.

“Plantsoensingel Noord is een bijzondere wijk. Er is veel geïnvesteerd in een duurzame inrichting van de buitenruimte, waaronder het park dat nog voor de zomer wordt aangelegd. Nico en ik willen de bewoners stimuleren om ook hun tuin duurzaam in te richten. Zo werken we samen aan een prachtige duurzame wijk”.

NL Greenlabel
Het NL Greenlabel is vijf jaar geleden opgericht door Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra. Het label legt producten en materialen langs de duurzame meetlat en zoekt alternatieven voor het huidige aanbod in de groenvoorziening. “Hierbij kijken we naar waar het vandaan komt, naar de ecologische voetafdruk en of het bijvoorbeeld recyclebaar of biologisch afbreekbaar is”, vertelt Nico Wissing.

De twee willen bewustwording kweken. “We willen dat mensen gaan nadenken over waar de planten en materialen uit hun tuin vandaan komen. Grindsoorten voor tuinpaden komen bijvoorbeeld uit diepe zeeën en hardhout voor een schutting uit tropische bossen in Azië. En deze is dan ook nog eens geïmpregneerd met chemische middelen. Dat belast het milieu onnodig. Kies liever voor een groene afscheiding. Een mooie groene haag biedt ook nog eens voedsel en schuilplaatsen voor vogels en insecten.”

Duurzaam
Bij de inrichting van de buitenruimte van de wijk in ’s-Heerenberg zijn duurzame materialen toegepast en daarnaast heeft de biodiversiteit in het park veel aandacht gekregen. Onder andere schanskorven, vogelhuisjes en de aanplant van Hedera bieden in de toekomst gevarieerde omstandigheden voor vlinders, insecten en vogels. De buitenruimte kreeg als duurzaamheidsscore A. Nico Wissing: “Dit wordt getoetst door Royal HaskoningDHV. We zijn erg trots op deze score. Het is een van de eerste voorbeelden op het gebied van duurzame inrichting in Nederland.”

Eerste schets
Onder het mom van ‘Maak een paradijsje voor uzelf, vogels en vlinders’, gingen 32 bewoners aan de slag. Met behulp van foto’s uit tijdschriften bepaalden ze de stijl van hun tuin op een zogenaamd ‘moodboard’. “Ik wil appelboompjes en een schommel voor de vogeltjes”, vertelde een van de aanwezige kinderen toen Lodewijk haar vroeg wat haar wens voor de nieuwe tuin was. Een andere bewoner wilde graag kunnen eten uit eigen tuin en werkte samen met Nico Wissing aan een ontwerp met bramenstruiken en fruitbomen.

Alle bewoners gingen aan het einde van de avond met een moodboard vol ideeën en een eerste schets van hun nieuwe tuin naar huis. “Nadat de tuinen klaar zijn, gaan we nog op zoek naar de meest duurzame tuin van Plantsoensingel Noord”, vertelde Arjan ter Bogt van Woningstichting Bergh. Naast deze inspirerende avond nog een extra stimulans om van de tuin een milieuvriendelijk en duurzaam paradijs te maken.