Scheidend Laris-directeur Jan Peters is weer gewone Didamse burger

DIDAM – “Vanaf nu ben ik weer een normale Didamse burger”, zei Jan Peters (64) vorige week bij zijn afscheid. Na veertien jaar directeur te zijn geweest van woningcorporatie Laris Wonen en diensten gaat Peters met pensioen en verdwijnt hij weer in de anonimiteit. Daarbij een mooie erfenis nalatend, waar zijn opvolger Arjan ter Bogt de komende jaren mee vooruit kan.

Jan Peters nam donderdag 11 december afscheid als directeur van Laris. In de veertien jaar dat hij directeur was, investeerde de corporatie onder andere in het Albertusgebouw in Didam.
Jan Peters nam donderdag 11 december afscheid als directeur van Laris. In de veertien jaar dat hij directeur was, investeerde de corporatie onder andere in het Albertusgebouw in Didam.

Onder leiding van Jan Peters maakte de Didamse woningcorporatie de afgelopen jaren een enorme groei door. Na het overlijden van Bennie Strijbosch, toen bestuurder van de vereniging Goed Wonen, beleefde de corporatie een woelig jaar. De vereniging werd een stichting en stelde Peters aan als directeur. Sindsdien is Laris niet alleen meer verhuurder van sociale huurwoningen, maar profileert ze zich ook als vastgoedbeheerder waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staat.

“Het begon allemaal met de ontwikkeling van het Kwadrant”, weet Peters nog. “Daar was destijds veel gedoe over. Tijdens een ritje Brussel Didam met toenmalig burgemeester Paul Peters werd dat echter snel vlot getrokken. We filosofeerden over hoe Didam er in 2020 uit moest zien, wat uiteindelijke leidde tot een masterplan voor het dorp.”

Dorpsvisie
Er ontstond een hele nieuwe visie op wonen en zorg, die uitmondde in Meulenvelden. In samenwerking met Kelsehof, dat wilde uitbreiden, de gemeente en Diafaan ontwikkelde Laris een woonservicegebied in het centrum van Didam. “Het dorp vergrijsde en we wilden onze ouderen goed huisvesten. Daarvoor was extra capaciteit nodig en die werd gecreëerd in Meulenvelden. Er was destijds best wat kritiek op de bouw, maar het ging om het concept. En dat heeft zich de afgelopen jaren wel bewezen.”

Het concept werd op meerdere plaatsen uitgerold en kreeg veel landelijke uitstraling. In Angerlo, Giesbeek, Zeddam en Westervoort bouwde Laris op kleine schaal vergelijkbare woonzorgcentra. In Didam ging ze echter ook verder met de bouw en verbouw van woningen en voorzieningen. Zo bleven, naast het Pius-klooster, het Albertusgebouw en de Martinusmolen behouden door investeringen van de corporatie en kreeg ook het Lockhorstpark een nieuwe invulling.

“Ik denk dat we veel aan de leefbaarheid hebben gedaan”, zegt Peters. “De kinderboerderij is het laatste dat is gerealiseerd. Ik ben blij dat we dat in deze periode nog hebben kunnen afronden. Daarnaast zijn er veel starterswoningen gebouwd en is ons woningcontingent gegroeid van 1500 naar 2600.”

Fusie
Na jaren van vooruitgang is het nu aan Peters’ opvolger om dat alles te consolideren. Nu de fusie met Woningstichting Bergh is afgerond, is het vanaf januari aan directeur Arjan ter Bogt om te behouden wat er de laatste jaren is opgebouwd.

“In de toekomst krijgen we een verminderde vraag en heeft de gefuseerde corporatie vooral de taak de bestaande woningen en voorzieningen te beheren”, weet Peters. “Daarnaast moet er veel worden geïnvesteerd in duurzaamheid. Wat dat betreft heeft Arjan nog een behoorlijke opgave.”

Peters gaat nu zelf genieten van hetgeen hij de afgelopen jaren heeft helpen opbouwen. Zijn pensioen ziet hij niet als het einde, maar vooral als een nieuwe uitdaging. “Ik doe het eerst even rustig aan en daarna ga ik dingen doen die ik leuk vind en waar ik nuttig kan zijn. Vanaf nu ben ik dan ook weer een gewone Didamse burger.”