Provincie veegt plan ‘Gat van Roelofs’ van tafel

NIEUW-DIJK – In haar strijd tegen de plannen van de firma Roelofs met de Zandwinning Werfhout heeft de buurt steun gekregen van de provincie Gelderland. De provincie heeft een zienswijze ingediend tegen het huidige ontwerpbestemmingsplan. Ze adviseert de gemeenteraad van Montferland het plan niet verder in procedure te brengen.

Gat van Roelofs (640x426)“De provincie stelt de buurt daarmee in het gelijk”, zegt Ivo Verbücheln. In het huidige bestemmingsplan heeft de firma Roelofs onder andere het depot en werkterrein voor de zandwinning ingetekend op de grond van de vader van Verbücheln. “Terwijl die grond nog helemaal niet in het bezit is van Roelofs. Dat is volgens de provincie tegen de regels”, weet Verbücheln.

Volgens de provincie ontbreekt echter ook de juridische borging voor natuurontwikkeling, omdat de bestemming ‘tijdelijk’ een bedrijfsbestemming krijgt. Bovendien biedt het ontwerpbestemmingsplan geen enkele rechtszekerheid voor de buurt, is er nog geen ontgrondingsvergunning verleend en wordt het aantal dB’s overschreden. “Daarmee lijkt het plan van tafel”, zegt Verbücheln. “Of de gemeenteraad moet tegen het advies van de provincie ingaan, maar dat is zeer onwaarschijnlijk.”

Informatieavond
Maandagavond hield de gemeente Montferland, op nadrukkelijk verzoek van de buurt, nog in allerijl een informatiebijeenkomst over de plannen. Vandaag (woensdag 29 mei) liep immers de termijn af voor het indienen van zienswijzen. In het gemeentehuis in Didam gaven de gemeente, de firma Roelofs en het Waterschap Rijn en IJssel hun toelichting op de plannen. De omwonenden en andere belanghebbenden kregen vervolgens alle gelegenheid om vragen te stellen.

“Ik wil graag weten wat er in de buurt leeft”, zei wethouder en gespreksleider Walter Gerritsen. Hij werd daarbij op zijn wenken bediend. Niet alleen vanuit de buurt, maar ook uit het dorp Nieuw-Dijk waren er vooral veel vragen over de einddatum van de zandwinning, de verondieping van de waterplas en de daarmee gepaard gaande natuurontwikkeling.

“De verondieping vindt pas plaats als de zandwinning eindigt’’, vertelde Marcel Grit namens de firma Roelofs. “Voor de exploitatie gaan we uit van een periode van acht jaar. Na tien jaar verloopt de vergunning. Daarna is het de bedoeling dat het gebied de bestemming natuur krijgt.”

“Maar als jullie dan nog niet genoeg zand hebben gewonnen”, vroeg Jeroen Rosendahl, voorzitter van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk, zich af. “Dan zal de firma Roelofs een nieuwe vergunning aanvragen”, antwoordde Grit eerlijk.

Open einde
Juist dat open einde en de blijvende onzekerheid over de toekomst van het zogenaamde ‘Gat van Roelofs’ zorgt voor veel onrust bij de omwonenden. Net als de mogelijke toekomstige verondieping, die met licht vervuilde grond plaatsvindt. “Wij als buurt weten niet waar we mee af zijn. Wie zegt ons dat er straks überhaupt natuurontwikkeling plaatsvindt? En wie garandeert ons dat er straks echt licht vervuilde grond in de plas wordt gestort, die niet schadelijk is voor ons grondwater?”

Daar kon geen van de aanwezige sprekers maandagavond een bevredigend antwoord op geven. Waardoor de omwonenden met net zoveel vragen als antwoorden weer huiswaarts keerden. De zienswijze, die de provincie een dag later indiende, gaf ze echter weer hoop dat de huidige plannen definitief van tafel worden geveegd.

Lees ook ‘Buurt Roelofsgat vreest vervuiling waterplas’