Jongeren Driestroomhuis Didam volgen Rots & Watertraining

DIDAM – Een aantal jongeren in Driestroomhuis Didam heeft de afgelopen periode de Rots & Watertraining gevolgd. De training leerde ze zo meegaand te zijn als water en zo sterk als een rots. Dat heeft geleid tot meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing bij de jongeren.

Het zorggezin Kruitbosch met de jongeren die worden begeleid en behandeld.
Het zorggezin Kruitbosch met de jongeren die worden begeleid en behandeld.

“We zien vooruitgang in het omgaan met groepsdruk”, kijkt Sandra Kruitbosch tevreden terug op de training. “Ook durven de jongeren meer eigen keuzes te maken. Ze staan bovendien open voor de mening van hun groepsgenoten en proberen zich in elkaar te verplaatsen.”

Driestroomhuis Didam is een gezinsvervangend huis waar jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek in de leeftijd van 8 tot en met 19 jaar wonen. Deze jongeren, die niet meer bij hun ouders kunnen wonen, worden hier door het zorgechtpaar Jan en Sandra Kruitbosch begeleid en behandeld.

Training
Rots & Water is een van de interventies die worden ingezet. De training wordt gegeven door Lieke Turling, begeleider in het gezinshuis en gecertificeerd Rots en Watertrainer. Doordat zij in vaste dienst is, wordt de methodiek geïntegreerd in de groep en kan het geleerde in het dagelijks leven worden geoefend.

Rots & Water is een psychofysieke weerbaarheids- en sociale vaardigheidstraining. Door middel van fysieke oefeningen wordt er gewerkt aan sociale, mentale en cognitieve vaardigheden. Het is een actieve training waarin veel wordt bewogen en jongeren vaardigheden aanleren door middel van rollenspellen, dramaspelletjes en zelfverdedigingoefeningen. Deze oefeningen wisselen zich af met kringgesprekken waarin gereflecteerd wordt. De jongeren leren naar zichzelf te kijken en hun eigen aandeel te (h)erkennen. Ze leren te kijken naar hun kwaliteiten en hoe ze die kunnen inzetten.

“Ze leren merkbaar omgaan met conflicten en agressie en krijgen meer controle over situaties en emoties”, zegt Sandra Kruitbosch. “Ook kunnen ze beter hun eigen gevoelens herkennen en onder woorden brengen. Vooral dat laatste is wat ons betreft erg belangrijk, omdat daardoor veel minder frustraties en agressie ontstaan.”

Houding
Rots staat voor sterk en krachtig zijn. De Rotshouding wordt ingezet wanneer je moet opkomen voor jezelf, je keuzes moet maken en grenzen moet stellen. Water staat voor soepel meebewegen met de ander. De Waterhouding is van belang bij het aangaan en onderhouden van vriendschappen, bij samenwerken en samenspelen.

Beide houdingen hebben sterke, maar ook zwakke kanten. Er kan te rotsig (geïrriteerd, onvriendelijk) worden gereageerd, maar ook te waterig (meegaand, over je heen laten lopen). De jongeren leren van beide het goede te gebruiken en te beslissen wanneer welke houding het best kan worden ingezet.