Joep’s beslommeringen: ROEDELLEIDERS

Terwijl mijn baasje en ik een stevige wandeling maken langs de Montferlandse dorpen zie ik op een parkeerplaats twee mannen, die druk bezig zijn met het plaatsen van een bord waarop afbeeldingen staan van mensen die volgens het opschrift iedereen oproepen om toch maar vooral op hen te stemmen. Acht posters van partijen die volgens mij allemaal roedelleider willen worden.

Ik zie vier posters van partijen die je overal tegenkomt. Volgens mijn baas zijn dat landelijke partijen, die vooral veel beloven, maar de laatste jaren weinig waarmaken. En er zijn vier posters van partijen, die zeggen dat zij zich vooral sterk maken voor de lokale gemeenschap. Zij luisteren naar illustere namen als Eerlijk Montferland, Burgerbelangen Montferland, Lokaal Belang Montferland en Lijst Grootte. De laatste vindt zich zelf waarschijnlijk erg belangrijk, omdat hij geen belang in Montferland schijnt te hebben.

Volgens mijn baas zijn dat lokale partijen, die de laatste jaren sterk in opkomst zijn. Ik kan het wel begrijpen dat er meerdere partijen zijn die graag roedelleider wil worden, want wie wil nu niet graag de baas spelen. Al deze lokale partijen zeggen het beste met de gemeenschap voor te hebben en de lokale belangen als grootste prioriteit te zien. Als zij dit ook werkelijk menen en het gemeenschappelijk belang zo hoog in het vaandel hebben staan, waarom vormen zij dan niet één grote lokale partij. Volgens mijn baas komt dit doordat er veel mensen zijn die zeggen te handelen uit idealisme, maar eigenlijk zichzelf belangrijker vinden en daarom op deze manier op de voorgrond willen treden.

Deze toekomstige roedelleiders zullen toch ook wel beseffen dat hoe meer partijen er zijn, hoe moeilijker het wordt voor de kiezers en hoe lastiger het wordt om in een coalitie tot een goede besluitvorming te komen. Misschien zou het voor de gemeenschap beter zijn dat zij hun wellicht te grote ego opzij zetten en samen met de andere lokale partijen aan tafel gaan zitten om uiteindelijk toch tot één hooguit twee lokale partijen te komen. Zoals het straks tijdens de komende verkiezingen zal gaan, gaat het erop lijken dat meerdere roedelleiders vechten om één been en gaat er één mee heen. Bij ons thuis is dat goed geregeld. Ik heb twee baasjes, waarvan er één denkt dat hij de baas is. Het vrouwtje en ik weten wel beter!