DVC’26 en Sprinkhanen: ‘Eerste stap naar nieuwe vereniging’

DIDAM/NIEUW-DIJK – Voor de voetbalverenigingen DVC’26 en Sprinkhanen was donderdag 8 juni een historische dag. De voorzitters Bas Strijbosch (DVC’26) en Frans van Vugt (Sprinkhanen) gaven in de bestuurskamer van Sprinkhanen officieel het startsein om te komen tot samenwerking en een mogelijke fusie tussen beide verenigingen.

De voorzitters Bas Strijbosch (links) en Frans van Vugt gaven afgelopen week officieel het startsein om te komen tot samenwerking en een mogelijke fusie tussen beide verenigingen. Foto Frank Buiting

Op 24 april van dit jaar kregen de besturen van DVC’26 en Sprinkhanen van de Algemene Ledenvergaderingen het mandaat om de haalbaarheid van een fusie tussen beide verenigingen te onderzoeken. “Een fusie is het einddoel, het traject er naartoe is breder gedefinieerd en strijkt zich uit over de komende jaren”, zegt Strijbosch. Van ‘samenwerking’ naar ‘samengaan’ is waar beide verenigingen op inzetten. “Met als ultieme doel een nieuwe vereniging in heel zijn hoedanigheid op een nieuwe locatie binnen de voormalige gemeentegrenzen van Didam.”

Om het geheel in goede banen te leiden hebben de voltallige besturen van beide verenigingen in alle openheid een paar keer vergaderd. Er is besloten om als start een Fusie Begeleidingscommissie (FBC) in te stellen, die binnen gestelde kaders in stappen een fusieplan gaat opstellen. Het eindplan wordt vervolgens voorgelegd aan de leden.

Fusie Begeleidingscommissie
De samenstelling van de FBC is bijna rond. De commissie bestaat uit zes leden, drie van DVC’26 en drie van Sprinkhanen (waaronder één bestuurslid van beide verenigingen), met een onafhankelijk voorzitter. De verwachting is dat de FBC binnen enkele weken aan de slag gaat met het plan. Daarbij krijgt ze een aantal kaders mee.

Zo moet de beoogde fusie op basis van gelijkwaardigheid tot stand komen en moet die gelijkwaardigheid gewaarborgd blijven. Bij een fusie gaan beide verenigingen op in een nieuw op te richten vereniging. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuwe locatie, waarin beide verenigingen zich kunnen vinden. Daarbij worden de bestaande complexen de komende jaren op financieel verantwoorde wijze gebruikt en worden de eventuele lasten na de fusie niet als zorg bij de leden van de nieuwe vereniging neergelegd.

“Verder willen we beide verenigingsculturen cultiveren, zodat de leden zich in de nieuwe vereniging blijvend kunnen herkennen”, zegt Van Vugt. “Ook hebben we de commissie bij het opstellen van het fusieplan gevraagd zorg te dragen voor een zichtbare en herkenbare maatschappelijk rol van de nieuwe vereniging.”

De opdracht voor de FBC is om een fusieplan te maken voor de leden, waarin duidelijk wordt hoe de fusievereniging eruit gaat zien, met inachtneming van gestelde kaders. Onderdeel van de taakstelling is het in overleg treden met de gemeentelijke overheid om de financiële kaders te onderzoeken en herlocatie te agenderen.

Samenwerking
De samenwerking krijgt komend seizoen al gestalte. Via de mogelijkheid van de KNVB voor Samenwerkende Teams (ST) wordt bij de JO11 (E-pupillen) een team samengesteld op basis van kwaliteit. Dit team gaat dan ook als eerste ‘Samenwerkend Team DVC’26-Sprinkhanen’ de boeken in. Het gecombineerde team speelt in het seizoen 2017-2018 bij wedstrijden op De Nevelhorst in de clubkleuren van DVC’26 en in het tenue van Sprinkhanen bij wedstrijden op De Meikamer. Komende periode wordt dit nog samen binnen de KNVB-richtlijnen nader uitgewerkt.

In het seizoen 2017-2018 kunnen naar behoefte ook andere leeftijdscategorieën worden toegevoegd als dat van toepassing mocht zijn. “Daarom bezien we rond de winterstop de mogelijkheden opnieuw”, zegt secretaris Martin Som van DVC’26. Verder wordt er gedacht aan een uitwisselingsverband van eigen scheidsrechters. Dit geldt tevens voor Walking Football en het 45+ voetbal.