‘Door samen te vieren, leer je dat je veel meer deelt dan scheidt’

DIDAM – Om acht uur ’s morgens vertrekt hij op de fiets vanuit ’s-Heerenberg. Na een tocht via Stokkum, Zeddam, Beek en Nieuw-Dijk hoopt pastoor Jurgen Jansen uiteindelijk met een heel lint van gelovigen bij de Mariakerk in Didam aan te komen. Hier wordt zondag 27 september met alle elf geloofsgemeenschappen de derde Gabriëldag gevierd.

V.l.n.r. Xaf Hendriksen, pastoor Jurgen Jansen en Margot Zwetsloot voor het bord met het grondgebied van de parochie Heilige Gabriël, waarin zondag de puzzelstukken van de elf geloofsgemeenschappen worden gelegd.
V.l.n.r. Xaf Hendriksen, pastoor Jurgen Jansen en Margot Zwetsloot voor het bord met het grondgebied van de parochie Heilige Gabriël, waarin zondag de puzzelstukken van de elf geloofsgemeenschappen worden gelegd.

Jurgen Jansen introduceerde de Gabriëldag drie jaar geleden kort nadat hij in de parochie als pastoor was aangesteld. “Om het saamhorigheidsgevoel te versterken”, zegt hij. “We zijn één parochie, maar hebben elf geloofsgemeenschappen met elk een eigen kerk. Iedereen is gehecht aan zijn eigen gebouw en kan dat maar moeilijk loslaten. Door samen je geloof te vieren en elkaar te ontmoeten, leer je echter dat je veel meer gemeenschappelijk deelt dan scheidt.”

Die saamhorigheid wordt ook gekweekt door met andere gelovigen een fietslint in het gebied van de parochie te vormen. De voorgaande jaren haakten er onderweg zo’n vijftig tot zestig gelovigen aan. “Zo hoeven de mensen ook niet alleen te gaan”, vindt Jansen. “Iedereen kan meefietsen en mensen die dat niet meer kunnen, stappen bij elkaar in de auto. De afgelopen jaren zat de kerk dan ook vol.”

De Gabriëldag begint zondag om 10 uur met een eucharistieviering. Vervolgens is er een feestje met een hapje, een drankje en verschillende activiteiten in de tent naast de kerk. “Tijdens de viering gaat het hele pastorale team voor en verzorgt pastoor Ben Aarsen de preek”, vertelt Margot Zwetsloot, vice-voorzitter van het parochiebestuur. “De eerste twee keer werkte een koor van één van de geloofsgemeenschappen mee aan de viering. Dit keer hebben we een samengesteld koor van alle geloofsgemeenschappen. Ook wordt iedereen uitgedaagd één of twee misdienaars af te vaardigen.”

Puzzel
Verder heeft elke geloofsgemeenschap een puzzelstuk gekregen, die samen het grondgebied van de parochie Heilige Gabriël vormen. “We hebben iedereen gevraagd om op het puzzelstuk een afbeelding te maken die kenmerkend is voor zijn dorp of stad”, zegt Xaf Hendriksen. Hendriksen zit als bestuurslid in de werkgroep, die de organisatie van de Gabriëldag op zich heeft genomen. “De puzzelstukken worden aan het begin van de viering binnengedragen door de misdienaars, die ze vervolgens op de goede plek in de kaart leggen.”

Tijdens en na de viering is er ook aan de allerkleinsten gedacht. Zo wordt er een kinderviering en –woorddienst gehouden, komt er een levende engel Gabriël en een clown die schminkt en ballonfiguren maakt. “Het is een soort familiedag, waarvoor iedereen wordt uitgenodigd die iets met de parochie heeft”, vertelt Jansen. “Als familie zoek je elkaar ook op en ga je samen in gesprek. Zondag is het niet anders.”

Om mensen uit de verschillende kerkdorpen met elkaar in gesprek te brengen, vindt er in de feesttent nog een kleine activiteit plaats. Zwetsloot: “Mensen wordt gevraagd om op een lijst aan te geven welke foto bij welke kerk hoort. Om erachter te komen wat er op de foto staat, moeten ze met elkaar praten. De afgelopen jaren is gebleken dat er zo een leuke wisselwerking en uitwisseling van ideeën ontstaat.”