Didamse garages eenvoudige ‘prooi’ ex-inbreker

DIDAM – In het Albertusgebouw in Didam vond afgelopen maandag een bijeenkomst over veilig wonen plaats. Bijna honderd belangstellenden, waaronder meerdere agenten en brandweerlieden, werden welkom geheten door burgemeester Ina Leppink-Schuitema, die verantwoordelijk is voor openbare orde en veiligheid.

inbreker 3De avond begon met een diapresentatie, waarbij werd getoond hoe de inbraakgolf schommelt in meerdere kernen. In Didam zijn de laatste tijd verhoudingsgewijs meer inbraken gepleegd. Evert Jansen, een ex-inbreker, toonde met foto’s en een film aan hoe makkelijk het is om ergens in te breken. Bijvoorbeeld hoe je door middel van een aanwezige vuilcontainer gemakkelijk het (garage)dak op kunt en via het zolderraam binnen kunt komen. Daar schrokken de aanwezigen van. “Je hoeft niet eens inbrekersgereedschap mee te nemen”, waren zijn woorden. “Alle benodigdheden zijn al te vinden in de garage.”

Garages
Inbreken in garages is eenvoudig, de helft van de garagedeuren staat namelijk overdag open. Zo ook in Didam, waar Evert op inbrekerspad ging. Bij acht van de vijftien bezochte garages was de deur inderdaad niet afgesloten. Als bewijs werden de fietsen op slot gezet en de sleutel in de brievenbus gegooid. Geen enkele buur of andere getuigen meldden iets.

“Menig hond kwispelt zelfs met de staart als ik binnenkom, dus de hond er uit en ik er in!” Hoe makkelijk kan het zijn. De ex-inbreker en ex-drugsverslaafde, die zelf nooit op heterdaad werd betrapt, maakte de aanwezigen duidelijk dat je het een inbreker ook moeilijk kunt maken. Niet alleen door beter hang- en sluitwerk, maar ook door zelf goed op te letten. Samen ben je ook sterk.

Brandweer
De brandweer Achterhoek West die de brandweertaken van zowel Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek als Montferland uitvoert, liet via een presentatie zien hoe gemakkelijk een brand kan ontstaan en hoe snel het vuur zich kan uitbreiden. In een korte film was te zoen hoe in drie minuten tijd een woonkamer volledig in de hens kan staan. Met andere woorden, binnen drie minuten moeten bewoners dus buiten staan.

De meeste branden ontstaan door: wasdrogers, roken, elektriciteit en kinderen. Hoe kun je brand voorkomen? Preventief te werk gaan. De nadruk werd dan ook gelegd op het aanbrengen van brand- en rookmelders en voor de zekerheid misschien ook nog een brandblusser.

Het was een zeer leerzame avond. De winkels waren al gesloten, anders zou er door menigeen nog rookmelders en hang- en sluitwerk zijn aangeschaft.