‘Beelden laten zien waar we in Loil samen toe in staat zijn’

LOIL – Hij zag afgelopen week zijn tweede bronzen beeld in korte tijd gestolen worden. Kunstenaar Edwin van Onna vindt het echter vooral ‘verschrikkelijk jammer’ voor de Loilse gemeenschap dat ’t Drammertje en de Jubilans bruut van hun sokkel werden gebroken. “De beelden laten zien waar we in Loil samen toe in staat zijn.”

Van Onna ontwierp ’t Drammertje voor het 33-jarig bestaan van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers. De Jubilans, die zondagnacht verdween, stond symbool voor het openluchtspel van Metropool naar Loil, dat in 2010 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het dorp werd gemaakt. Beide beelden kregen een plek op het kerkplein in Loil.

Bij het 100-jarig bestaan van muziek- en toneelvereniging Amicitia was Van Onna ook de ontwerpen van het derde bronzen beeld in het centrum van het dorp, de Muzikale Vriend, dat voor gemeenschapsgebouw de Zomp staat. “Alle drie beelden heb ik in was gemaakt”, vertelt hij. “Daarna zijn ze door gieterij Stijlaart in Tiel in brons gegoten. De beelden zijn hol en leveren hooguit een paar tientjes op als je ze laat omsmelten. Maar blijkbaar was dat voor de dief genoeg om ze mee te nemen.”

Edwin van Onna met het bronzen beeld de Jubilans.

Als ’t Drammertje en de Jubilans echter weer opnieuw gegoten moeten worden, zijn de carnavalsvereniging en stichting Openluchtspel Loil elk een paar duizend euro kwijt. De mallen van de beelden zijn er niet meer en vooral het productieproces maakt de beelden duur.

Openluchtspel
“De Jubilans was destijds een schenking aan het dorp”, zegt Van Onna. “We hadden toen een beetje geld over van het openluchtspel. Op verzoek van Ton Bolder, oud-voorzitter van de Kontaktraad Loil, hebben we het beeld gemaakt ter ere van het 100-jarig bestaan van de kerk en het onderwijs in Loil.”

De Jubilans had destijds een prominente rol in het openluchtspel. Dat ging over een rijke familie, die vanuit de grote stad naar Loil verhuisde. De vrouw was kunstenares en kwam hier om in de kerk een werk- en atelierruimte in te richten. Tijdens de voorstelling maakte zij het beeld van de ‘open’ danseres. De naam Jubilans (Cum Sanctis) staat in het glas-in-loodraam aan de zijkant van de kerk gegrafeerd.

In werkelijkheid maakte Van Onna echter het wassen beeldje. “Je zag het in de voorstelling groeien. Ik heb het later nog wat bijgewerkt en dat beeld is als negatief voor het bronzen beeld gebruikt. Het staat symbool voor onze trots voor hetgeen we samen in het dorp hebben neergezet. Juist daarom vind ik het ook zo jammer dat het nu weg is.”

Onder de inwoners van Loil is de verontwaardiging over de diefstal van de twee beelden groot. “Triest”, noemt Tineke Dijkman, die in de naastgelegen pastorie woont, de beeldenroof. “Ik heb zondagnacht slecht geslapen en ben een paar keer uit bed geweest. Ik heb echter niks gezien of gehoord.” Ook buurman Herman Jansen is boos. “Verschrikkelijk en zo zinloos”, zegt hij. “De politie is al bij ons geweest en heeft de jongelui, die rond middernacht nog op het kerkplein rondhingen, gehoord. Zij hebben verklaard dat het beeld er om half één nog stond. Helaas konden wij de politie ook niet helpen.”

Het beeld de Jubilans in de voorstelling van het openluchtspel in 2010. Foto Rosalien van Dulmen

Camera
Een camera bij het sportpark van RKPSC in Pannerden registreerde maandag de poging tot diefstal van een bronzen beeld daar. De daders zijn goed in beeld en in Loil hopen dat aan de hand van deze beelden ook de bronsdieven in hun dorp worden gepakt.