DIDAM – Het begon allemaal vijftig jaar geleden. Didam telde in die jaren verschillende wijk- en bedrijventeams. In competitieverband werd er op het huidige scoutingterrein op de Nevelhorst wijkvoetbal gespeeld. Zo ook door het Veldpaedje. De voetbalploeg werd vijftig jaar geleden in de Veldstraat opgericht en bestaat, als één van de weinige teams, nog steeds.
Zondag 30 maart viert de vereniging haar 50-jarig jubileum. Dat doet ze met een onderling toernooi in sporthal de Muizenberg in Didam, waar het oorspronkelijke veldvoetbalteam al sinds de jaren tachtig in de zaal voetbalt. Daarna is er een borrel met oud-leden en wordt het feest afgesloten met een buffet voor leden en ereleden.
“We hebben nog een kleine twintig actieve leden en drie ereleden, Bennie Engelen, Adrie IJzermans en Henk Boerstal”, vertelt voorzitter Rob Sanders (57). “De eerste twee hebben ‘het Veldpaedje’ samen met Hennie van Vossen en Henk Lusing opgericht. Henk Boerstal was van 1982 tot 2011 voorzitter. Bennie Kupers is met 76 jaar het oudste lid, maar we hebben zeker ook jonge aanwas. De twee jongsten zijn 16 jaar en de zoon van onze penningmeester Koen Jansen is vorige week 18 geworden.”
Tegenstanders
Gevoetbald wordt er elke zondagmorgen in sporthal de Muizenberg, waar het Veldpaedje al sinds begin jaren tachtig een eigen uur heeft. “Er zijn nog zo’n acht ploegen waar we tegen voetballen”, vertelt Koen Jansen (48). “Uit Didam, maar ook uit Zevenaar, Doesburg, Herwen en Arnhem. En als we geen tegenstander hebben, dan spelen we onderling een wedstrijd in de zaal.”
Het vinden van een tegenstander wordt wel steeds moeilijker, omdat er minder ploegen zijn om tegen te spelen. Vroeger telde Didam veel teams, waaronder wijkteam de Eik, de brandweer, bedrijventeams als bloemisterij Horsting en bouwbedrijf Luiking en familieteams, zoals dat van de familie Straatsma. Sanders: “Zij voetballen ook nog, maar dan op de vrijdagavond. Vroeger was de Muizenberg echter de hele zondag gevuld met ploegen die zaalvoetbal speelden.”
“Op het veld speelden we in de beginjaren ook tegen het bedrijfsteam van koperslagerij Ketting”, weet Bennie Kupers nog. “Zij hadden toen een fantastische wielerploeg, die bij de amateurs alles won. Maar ze hadden ook een goede voetbalploeg. We zijn zelf nooit kampioen geworden, maar hebben hen wel een keer van het kampioenschap afgehouden. Dat was één van onze grootste successen op het veld, haha.”
Roots in de Veldstraat
Kupers is al vanaf de beginjaren lid van het Veldpaedje, maar is één van de weinige spelers van de vereniging die nooit in de Veldstraat woonde of een link heeft met de straat. “Ik had toen een huis in de Esdoorn en was eigenlijk import”, lacht hij. “Omdat er toen te weinig spelers waren, werd ik er bij gevraagd. Tot mijn vijftigste voetbalde ik ook bij MvR in ’s-Heerenberg, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Op dit moment ben ik van de eerste lichting nog de enige actieve speler bij het Veldpaedje.”
De roots van Sanders en Jansen liggen wel in de Veldstraat. Sanders speelt al sinds 1982 mee en Jansen begon in 1990. “We mochten er pas bij toen we 15 waren”, zegt Jansen. “Ik mocht echter iets eerder meedoen, omdat we op dat moment te weinig spelers hadden. Elk huis in de Veldstraat leverde door de jaren heen echter wel een speler voor het team.”
Verschillende generaties
Het spelen voor het Veldpaedje ging zelfs van generatie op generatie. Zo voetbalde Kupers met zijn schoonzoon en kleinzoon, Sanders met zijn broer en op dit moment met zijn zoon en speelde Jansen tot een aantal jaren geleden nog met zijn vader en tegenwoordig met zijn zoon. Vader Jan Jansen deed eveneens al vanaf 1975 mee en was naast voetballer jarenlang penningmeester en wedstrijdorganisator.
“Zo maakte hij de opstelling van de teams, die hij op maandagavond bij iedereen in de bus gooide”, vertelt zijn zoon. “Vaak fietste hij daarvoor meer dan vijftien kilometer door Didam, omdat veel spelers buiten de Veldstraat gingen wonen. Dat deed hij zelfs nog toen iedereen al een mobiele telefoon had. Dan wist degene die aan het einde van de route woonde al via de app dat hij op zondag mee moest doen. Of ze belden hem op dat ze helemaal niet konden spelen, haha.”
In de afgelopen vijftig jaar voetbalden zo’n 75 mannen bij het Veldpaedje. Met ongeveer twintig actieve leden is de club nog steeds springlevend. “We hopen dat onze jonge generatie het team blijft voortzetten en het Veldpaedje nog lang mag bestaan”, besluit Fred Stokman. Hij verzorgt al sinds 2015 de pr voor de club en woont als één van de weinige spelers ook nu nog aan de Veldstraat.
Foto: Wijkteam het Veldpaedje tijdens de viering van het tweede lustrum.