LOIL – De toneelgroep van Amicitia bestaat in 2023 honderd jaar. Om dit bijzondere jubileum te vieren, speelt de vereniging in maart en april drie keer het muzikale blijspel Bloesems. Niet alleen met de huidige toneelgroep, maar ook met spelers die veertig jaar geleden voor het laatst op het podium stonden.
“We hebben een hele grote groep, die bestaat uit 25 spelers”, vertellen Sabine Bolder en Willem Duis, die al sinds jaar en dag de regie van de voorstellingen doen. “Het merendeel heeft al jaren niet meer op het podium gestaan. Daarom hebben we de regiegroep dit keer uitgebreid met twee personen, Rosalien Branderhorst en Marjo Berentzen. Marjo is er bij, omdat muziek dit keer onderdeel is van het blijspel.”
Muziek en dans
Zij heeft ook het openings- en slotlied geschreven. Daarnaast begeleidt ze samen met Carl Lankveld, waarmee ze het duo Orgelgeschut vormt, de voorstelling muzikaal. Het duo krijgt daarbij ondersteuning van de muzikanten van Amicitia. “Bloesems is van origine een revue, maar wij doen maar één dans en dan mag je het geen revue meer noemen”, zegt Bolder. “Wij hebben er daarom een muzikaal blijspel van gemaakt.”
De dans wordt uitgevoerd door een dansgroep uit Wehl. “Normaal gesproken doen we zoveel mogelijk met onze eigen Amicitia-leden. Maar omdat dit een bijzonder jaar is, hebben we de hulp van andere experts ingeroepen.”
Zo krijgt de toneelgroep dit keer ook ondersteuning bij het ontwerp en de bouw van de decor. Duis: “Daar hebben we Edwin van Onna voor gevraagd. Die brengt de nodige extra creativiteit mee. Daarbij zijn de uitvoeringen nu voor het eerst in de kerk. Het podium, geluid en licht zijn hier allemaal anders. Dat maakt het best spannend. Zelfs de tribune moesten we aanpassen. Die was te breed voor de kerk. Maar dat hebben we in het voorjaar al gedaan, voor de voorstelling van Joop Boxstart.”
Verhaal
Bloesems werd ooit geschreven voor een toneelgroep in Hengelo (O), die ook jubileerde. Amicitia heeft het deels aangepast en er zo een Loilse versie van gemaakt. “Er zit wat minder dans en zang in, zodat het wat eenvoudiger is geworden voor de tonelisten”, zegt Duis. “Anders hadden de oud-spelers niet mee kunnen doen en dat wilden we juist wel heel graag.”
Het blijspel speelt zich deels af in Loil en deels in Amsterdam. Daar beleeft het oranjecomité jaarlijks zijn twee hoogtepunten, het uitstapje naar Amsterdam en de lokale viering van Koninginnedag. In de hoofdstad maken ze de dolste avonturen mee. Na een rondvaart door de grachten komen ze zelfs in de ‘It’ terecht. Er bloeien ook romances op. Zo ziet een Loilenaar wel wat in een Amsterdamse souvenirverkoopster. Terug in Loil blijkt dat de koningin haar Koninginnedag in het dorp wil doorbrengen. Dat brengt de gemoederen danig in beweging.
Bolder: “Het is een heel toegankelijk stuk voor zowel de spelers als het publiek. Het wordt echt een avondje ouderwets lachen. De repetities zijn al hilarisch.” Deze zijn op 12 september gestart en vinden elke maandagavond in het zaaltje van De Papegaai plaats. Maar ook deze zijn anders dan anders. “We oefenen eigenlijk nooit met z’n allen”, vertelt Duis. “Daar is de groep te groot voor. Bovendien hebben we drie of vier figuranten. We hebben daarom een schema gemaakt van wie wanneer speelt.”
Website
De voorstellingen zijn op 26 en 29 maart en 1 april. Alle informatie hierover is te lezen op de vernieuwde website van muziek- en toneelvereniging Amicitia. Hierop worden onder andere ook alle oud-spelers voorgesteld. Bolder: “Mirna Driessen (grafisch vormgever) heeft de website helemaal gerestyled. Mooi op tijd voor ons jubileum en voor het jubileum van de muziekvereniging, die volgend jaar 110 jaar bestaat!”
Foto: V.l.n.r. Marjo Berentzen, Willem Duis, Rosalien Branderhorst en Sabine Bolder vormen dit jaar de regiegroep bij de toneeluitvoeringen van Amicitia.