Toeristische bogenroute met recordaantal schuttersbogen

DIDAM – De schuttersbogenroute in Didam telt dit jaar een recordaantal bogen. Tijdens het schuttersfeest op zondag 27 en maandag 28 juli rijden de fietsers onder liefst 43 schuttersbogen door. “Het parcours is ook wat langer geworden”, zegt Harry Ketels. “Door de extra lussen heeft de route nu een lengte van 38 kilometer.”

De schuttersboog aan de Oude Maatsestraat in Greffelkamp een aantal jaren geleden.
De schuttersboog aan de Oude Maatsestraat in Greffelkamp een aantal jaren geleden.

Ketels vormt samen met voorzitter René Brouwers en secretaris Gerard de Lange het bestuur van de Stichting Werkgroep Toerisme, die de schuttersbogenroute in 2014 voor de 21e keer organiseert. Hij onderhoudt onder andere de contacten met de zeven schutterijen in Didam, Nieuw-Dijk en Loil en met de bogenbouwers.

“Zoals gebruikelijk worden in Nieuw-Dijk (15) en in de buurtschap Greffelkamp (12) de meeste bogen gebouwd”, vertelt Ketels. “In Nieuw-Dijk meldde zich op het laatste moment nog een groep jongens aan, die voor het eerst een boog in de Sportstraat plaatst. Ook gaat de route langs het nieuwe gemeentehuis en door Kerkwijk. Daar staan de oudste bogen van Oud-Dijk. De één duurzaam gebouwd van kunstgras en de ander heel traditioneel met een houten frame.”

Tegen de gewoonte van de werkgroep in is er dit jaar ook een buurt in de route opgenomen waar geen bogen staan. “In Nieuw-Dijk wordt er om het jaar in Porrendarp, Oosthoek en de Geulenkamp gebouwd. Dit keer is Oosthoek aan de beurt, maar gaan we op verzoek van de bewoners ook door Porrendarp. Daar woont zowel de voorzitter van schutterij St. Antonius en muziekvereniging DES. Dat nemen we ook op in de routebeschrijving.”

Bezienswaardigheden
Zo staat er voor het eerst ook een aantal bezienswaardigheden in de route beschreven. De Struisvogelboerderij in Greffelkamp, waar altijd langs wordt gefietst, is benoemd en wordt op verzoek van de werkgroep opengesteld. Verder kan de Martinusmolen in Didam worden bezocht en staat de imkervereniging ‘De Bij en Wei’ met een bijenkast langs de Avesaetweg.

“Ons doel is om de fietsers de komende jaren steeds wat extra’s te bieden”, zegt Ketels. “Natuurlijk gaat het vooral om de bogen, maar we willen ook onze dorpen wat meer promoten. Er is hier zoveel moois te zien, dat willen we de vele toeristen die meefietsen niet onthouden. Dit keer zit er een beschrijving van alle halteplekken bij de route, die in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging is opgesteld. Zo kunnen de mensen onder het genot van een Kwazzelskruut bij Hendriks in Loil ook wat lezen over de historie van het horecapand aan de Wehlseweg.”