Start aanleg DrainTalent op hoofdveld voetbalvereniging Sprinkhanen

NIEUW-DIJK – Bij voetbalvereniging Sprinkhanen in Nieuw-Dijk is gisteren gestart met de aanleg van de DrainTalent. Op het hoofdveld zijn de drainagebuizen de grond ingebracht. Het derde en vierde veld volgen later.

“De bodemkwaliteit is daar minder dan op het hoofdveld, waardoor eerst de grond verrijkt moet worden”, vertelt Jeroen Rosendahl, voorzitter van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk. “Ook moet er een aantal bomen worden gekapt, waarvoor we een vergunning nodig hebben. Rond het tweede veld moet bovendien tijdelijk verlichting worden aangelegd, zodat de leden van Sprinkhanen daar tijdelijk kunnen trainen als het derde en vierde veld worden omgeploegd.”

De DrainTalent is ontwikkeld door Altop in Beek. Bij voetbalvereniging ’t Peeske draait al ruim een jaar een proef met het revolutionaire sproeisysteem, dat het veld niet van boven beregent, maar van onderen. Het pompsysteem doet echter niet alleen bij droogte zijn werk. Bij wateroverlast is een ondergelopen voetbalveld binnen een uur weer bespeelbaar. Door de DrainTalent gaat de kwaliteit van de velden omhoog, waardoor ze intensiever kunnen worden gebruikt, net als kunstgras.

Natuurgras
De goede ervaringen van ’t Peeske waren voor Sprinkhanen reden om ook voor de DrainTalent te kiezen en niet voor kunstgras. Zo blijft de vereniging op natuurgras voetballen en hoeft er bovendien niet elk jaar 10.000 euro te worden gereserveerd om over tien jaar de toplaag te kunnen vervangen. “Ik ben blij dat we voor dit duurzame alternatief hebben gekozen”, zegt Sprinkhanen-voorzitter Frans van Vught. “Het bespaart ons niet alleen geld, maar eerlijk gezegd hoort voetbal ook gewoon op natuurgras.”

Op het hoofdveld zijn de afgelopen dagen 26 buizen over de hele lengte van het veld de grond in gebracht. Deze buizen liggen ongeveer 24 centimeter diep en 1,40 meter uit elkaar. Aan de kant van het Meikamerpad komt de DrainTalent-pomp te staan waar de buizen in vier groepen op worden aangesloten. Door deze buizen kan water worden gepompt om het gras van de onderzijde bij de wortels van water te voorzien. Ook kan bij regenachtig weer het water worden weggepompt om zo de velden droog en bespeelbaar te houden. De pomp wordt in de week van 15 juni geplaatst.

Informatieavonden
Op 15 en 16 juni vinden er ook twee informatieavonden plaats bij Steak’m, waar de nieuwe dorpsvisie voor Nieuw-Dijk wordt gepresenteerd. De velden van Sprinkhanen zijn onderdeel van dit dorpsplan van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk. Haar doel is om op sportpark de Meikamer van Sprinkhanen één dorpsvoorziening te creëren voor alle verenigingen in Nieuw-Dijk.

“Het plan is om na de aanleg van de DrainTalent op het hoofdveld, derde en vierde veld het tweede veld te laten vervallen”, legt Rosendahl uit. “Dit terrein willen we dan deels gebruiken voor de bouw van een nieuwe dorpsvoorziening en deels voor nieuwe woningen aan de kant van de Meikamerlaan. Een gedeelte van het nieuw aan te leggen derde en vierde veld moet straks ook dienst doen als evenemententerrein. De eerste voorlopige tekeningen willen we graag op 15 en 16 juni presenteren.”

Tijdens de informatieavonden komen ook de verkoop van de pastorie en de geplande nieuwbouw in de tuin van de pastorie en aan de Smallestraat, op de huidige locatie van de Meikever, aan de orde. De afgelopen weken is de buurt al schriftelijk geïnformeerd over deze plannen.

Aanmelden
“Helaas kunnen we niet iedereen ontvangen bij Steak’m vanwege het coronavirus”, zegt Rosendahl. “Per avond kunnen we maar dertig mensen ontvangen en uitleg geven over de dorpsvisie. Zij moeten zich vooraf aanmelden en dan het liefst één persoon per huishouden, zodat zoveel mogelijk gezinnen zijn vertegenwoordigd.” Inschrijven kan via het mailadres vln@hetnet.nl.

Op sportpark De Kolkstede van voetbalvereniging ’t Peeske in Beek wordt maandag eveneens gestart met de aanleg van de DrainTalent. Daarnaast wordt het innovatieve sproeisysteem, waarmee op veld twee is proefgedraaid, vervangen.

Foto: De drainagebuizen worden over de hele lengte van het voetbalveld 24 centimeter de grond ingebracht.