NIEUW-DIJK – De plannen van de gemeente Montferland om op de hoek van de Bosstraat en de Smallestraat in Nieuw-Dijk 28 nieuwe woningen te bouwen, lijken door de provincie Gelderland te worden gedwarsboomd. In een zienswijze heeft de provincie de gemeente geadviseerd het plan niet in behandeling te nemen.
Nieuwbouw aan de rand van het dorp wordt door de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk en de gemeente Montferland noodzakelijk geacht voor de leefbaarheid in het dorp. De jeugd trekt op dit moment weg, omdat er in Nieuw-Dijk niet voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn. “Om Nieuw-Dijk geen slaapdorp te laten worden, hadden die woningen er eigenlijk gisteren al moeten staan”, sprak raadslid en dorpeling Theo Melissen onlangs al zijn verontrusting uit.”
Provincie
Volgens de provincie heeft de gemeente in haar bestemmingsplan echter te weinig de regionale behoefte aan de woningen onderbouwd. Bovendien ziet de provincie liever dat er in de kern van het dorp wordt gezocht naar percelen voor woningbouw in plaats van op de voorgestelde uitbreidingslocatie. Daarbij moet de gemeente Montferland de ‘harde plancapaciteit’ in het koopsegment juist terugbrengen en is er volgens de provincie dus geen ruimte voor nieuwe plannen.
Toch heeft wethouder Frank Wissink er vertrouwen in dat hij de provincie nog kan overtuigen van de noodzaak van de nieuwbouw. “Wij vinden dat er sprake is van een lokale en geen regionale behoefte. De nieuwe woningen zijn nodig om de leefbaarheid in Nieuw-Dijk op peil te houden”, zegt hij. “De woningen mogen dan buiten de contouren van het dorp vallen, maar ze liggen wel binnen de woningbouwcontouren van de Stadsregio. Verder leveren we ook harde capaciteit in.”
De zestien woningen die bij het Sportcomplex Montferland in ’s-Heerenberg zouden worden gebouwd, gaan namelijk niet door. “Daarvoor in de plaats willen we tot 2020 in Nieuw-Dijk gefaseerd de eerste twaalf woningen bouwen. Dan is het dorp voorlopig uit de brand. De overige zestien woningen kunnen dan wellicht later worden gebouwd.”
Geurverordening
De gemeente heeft echter ook nog te maken met een zienswijze van een agrariër aan de Bosweg. Die is bang dat door de komst van de nieuwe wijk zijn uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt. “Mocht hij ooit aan de rand van zijn bouwperceel een varkensschuur willen bouwen, dan valt de nieuwbouw binnen de stankcirkel”, vertelt Wissink. “Door een hogere geurbelasting voor de nieuwe wijk toe te staan, kunnen we dit echter ondervangen.”
Wissink hoopt dan ook nog steeds dat in de raadvergadering van juni niet alleen de geurverordening door de gemeenteraad kan worden vastgesteld, maar ook het bestemmingsplan.