DIDAM – In 2014 draaide het Sociaal Team Montferland al als pilot in ’s-Heerenberg. Sinds 5 januari is het team compleet en in de hele gemeente in bedrijf. Afgelopen dinsdag gaf wethouder Ingrid Wolsing letterlijk het officiële startschot.
Met de komst van het Sociaal Team is er in Montferland een centraal punt waar inwoners terecht kunnen met zorg-, hulp- en ondersteuningsvragen. In ‘s-Heerenberg is dat Gouden Handen en in Didam het Albertusgebouw.
“Het team telt nu 24 medewerkers, waarvan de helft in ’s-Heerenberg werkzaam is en de andere helft in Didam”, vertelt Rens Wissink, per 1 februari senior van het Sociaal Team Montferland. “Het afgelopen jaar is er al flink gebouwd aan het team en inmiddels staat er een complete nieuwbouwwoning. Maar net als in de bouw hebben ook wij wat opleverpunten. Al werkende pakken we die punten op en worden ze opgelost.”
Wijkverpleegkundige
Het Sociaal Team bestaat uit medewerkers van Sensire, Stichting Welcom, MEE Oost-Gelderland en de gemeente Montferland. Zij werken nauw met elkaar samen en wisselen onderling informatie uit. Zo hoeft een cliënt maar één keer zijn verhaal te doen. De wijkverpleegkundigen krijgen in het team een schakelfunctie. In zowel ’s-Heerenberg als Didam zijn dat twee wijkverpleegkundigen, twee van Sensire, één van Azora en één van Diafaan.
“De wijkverpleegkundige komt direct bij de mensen achter de voordeur, waar ze naast de zorgvraag ook andere problemen kan constateren”, weet Wissink. “Zo kan iemand eenzaam zijn of zichzelf verwaarlozen. Die dingen neemt ze mee in het Sociaal Team. Zo kan de cliënt ook vanuit de overige disciplines worden geholpen.”
Vragen die tegenwoordig bij het Sociaal Team binnenkomen, gaan onder andere over hulp bij het verzorgen van de maaltijd, het wassen, de huishouding en financiën. “Maar er zijn ook mensen die helemaal niet meer voor zichzelf zorgen”, weet Mieke Jansen, kwartiermaker en coach van het team.
“Als mensen bij ons binnenkomen, kijken we eerst of ze al bekend zijn in het team. Vervolgens wisselen we die informatie uit en gaan we gericht hulp bieden. Daarbij wordt ook gekeken of de mensen zelf een netwerk hebben en wat ze nog zelf kunnen. We gaan in eerste instantie uit van de eigen kracht. Kan iemand het niet meer zelf, dan bieden wij hulp en ondersteuning.”
Jeugdzorg
De gemeente regelt sinds 1 januari 2015 ook de ondersteuning en zorg voor jongeren. Jeugdzorg is op dit moment nog ondergebracht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De bedoeling is echter dat het Sociaal Team en CJG in 2016 worden samengevoegd.