Nieuwjaarsduik beleeft 25ste editie: ‘Snel het water in en onderweg een keer struikelen’

DIDAM – Zo snel mogelijk het water in lopen en dan zorgen dat je ergens onderweg struikelt. Dat is volgens Harry Peters (70) de beste manier om de kou van de nieuwjaarsduik te weerstaan. En Peters kan het weten. Hij organiseert de duik van het oosten dit jaar voor de 25ste keer en dook zelf al vaker onder winterse temperaturen het baggergat in Didam in.

“Ik heb nooit overgeslagen”, zegt hij. “Ook niet in het jaar dat het baggergat dicht was gevroren en we op 1 januari niet konden duiken. Toen hebben we aan de overkant, waar voetbalvereniging DVC’26 zit, een wak gehakt en zijn we daar met een stel in gesprongen. Zelfs in coronatijd heb ik nog gedoken, op verzoek van de fotograaf van de krant, haha.”

Peters organiseerde de nieuwjaarsduik 23 keer samen met Harry Derksen. Zij pakten het evenement samen met triatlonvereniging Triathliem en carnavalsvereniging De Geinskop in 1997 op. Een groep jongeren uit Didam gaf onder de naam Fris Diem een paar jaar daarvoor de eerste aanzet voor de duik.

“Zij gingen ’s nachts echter tot in de late uurtjes uit en moesten dan ’s morgens de tent, waarin de deelnemers zich konden omkleden, nog ophalen en opzetten”, weet Peters nog. “Dat ging een paar jaar goed, maar toen hadden ze er geen zin meer in. Ik wilde het vervolgens graag oppakken met de schutterij in Greffelkamp, maar die wilde niet. De Geinskop wilde dat wel, maar niet alleen. Daarom heb ik Harry Derksen en Triathliem erbij betrokken.”

Vrachtwagen met trailers

Zij maakten het zichzelf wat makkelijker en bouwden geen tent meer, maar plaatsten een vrachtwagen en een paar trailers als omkleedruimte voor de duikers. “Eén voor de dames en één voor de heren. We duiken vanaf 13.00 uur, een half uur later zijn de trailers weer weg en om 14.00 uur is het hele terrein schoon en kan iedereen naar de familie om daar nieuwjaar te vieren.”

Het meeste werk zit hem volgens Peters vooral in de voorbereiding op het evenement. Elk jaar moeten de EHBO’ers, verkeersregelaars en duikers van de duikvereniging weer worden geregeld. Zij zorgen ervoor dat de nieuwjaarsduik telkens goed verloopt. Daarnaast worden de sponsoren aangeschreven, die onder andere zorgen voor een natje en een droogje. Zo doet Unox altijd mee.

Liters erwtensoep

“Ik heb negentig liter erwtensoep in de garage staan en in het tuinhuisje staan nog drie dozen met oranje Unox-mutsen. De familie Gesthuizen van Plok warmt op nieuwjaarsdag de soep op en zorgt voor koffie, warme chocomelk en glühwein. De oliebollen krijgen we aangeboden door bakker Paul, Vincent Booltink zorgt voor een aggregaat en Eddie Reulink voor de muziek. Zo dragen heel veel mensen een steentje bij om er een geslaagd uurtje van te maken.”

Peters zelf is echter de grote animator. Tot twee jaar geleden was hij dat samen met Harry Derksen. “Dit jaar is het de derde en waarschijnlijk laatste keer dat ik het alleen doe”, zegt hij. “Ik ben nu 70 en de jongere generatie moet het een keer overnemen. Het is de bedoeling dat er vanuit carnavalsvereniging De Geinskop een commissie wordt opgericht, die de organisatie op zich neemt. Uiteraard neem ik daar wel zitting in.”

Temperatuur

De Geinskop is ook elk jaar met de prins(es) en adjudanten vertegenwoordigd. Tijdens de jubileumeditie nemen prins Peter de derde, de adjudanten Rob en Michiel en jeugdprinses Angeline ook een duik in het koude water. “De watertemperatuur ligt eigenlijk altijd tussen de twee en vijf graden. Of het nu gevroren heeft of niet. In 2000 hebben we één keer gedoken toen het baggergat zat dichtgevroren. Om niet teveel schade aan de ijsbaan aan te richten, hebben we met een kettingzaag een deel van het ijs afgezaagd. Ook toen had het water dezelfde temperatuur. Bij vorst is het bovendien meestal windstil, waardoor het ook minder koud aanvoelt als je uit het water komt.”

Morgen kunnen de deelnemers wat dat betreft de borst nat maken. Er wordt namelijk storm voorspelt. Peters hoopt dat de weersvoorspelling niet teveel invloed heeft op het aantal duikers. “Vorig jaar hadden we er 240. Ooit hebben we er 270 gehad, een record. De ‘warmste’ nieuwjaarsduiken waren die van 2012 en 2023. Toen was het 12 graden. Wat het morgen wordt, zien we wel. Het is altijd mooi.”

Wie mee wil duiken, kan morgen gewoon naar de Nevelhorst komen. Inschrijven is mogelijk vanaf een uur of twaalf. De duik begint om 13.00 uur en deelnemen is gratis.

De nieuwjaarsduik van 2016. Foto Harry Peters