BEEK – De wens voor een ruiter- en men knooppuntennetwerk in de hele Achterhoek en Liemers ligt er al jaren. Nu echter blijkt dat dit in de meeste gemeenten op korte termijn niet haalbaar is, pakt Montferland alleen de handschoen op. In december vroeg ze bij de provincie met succes een subsidie aan en vrijdag wordt het netwerk al officieel geopend.
“Wij zijn er al even klaar voor”, zegt Titus Aaldering. De eigenaar van Huifkarcentrum Bergh is één van de initiatiefnemers van het netwerk. “Dat ligt ook aan Natuurmonumenten, die het grootste deel van het Bergherbos in haar beheer heeft. Zij was meteen enthousiast over het plan en zegde toe het onderhoud van het netwerk voor haar rekening te nemen.”
Daarbij liggen er in het tweeduizend hectare grote bos al diverse ruiterpaden. Een paar jaar geleden werden deze verbreed om ook het mennen mogelijk te maken. “Als menners hebben we daar destijds om gevraagd”, vertelt Aaldering. “Het heeft wel wat voeten in aarde gehad, maar uiteindelijk heeft Natuurmonumenten toen de tijd en moeite genomen om de paden aan te passen.”
Het enige dat er dus nog nodig was om een ruiter- en men knooppuntennetwerk in Montferland mogelijk te maken, was de bebording. Nadat de gemeente vorig najaar besloot zelf te starten met de aanleg van het netwerk, werd in allerijl een subsidieaanvraag bij de provincie gedaan. De Montferlandse Vereniging voor Toerisme (MVT) schreef hiervoor het projectplan.
“Bij de realisatie van het netwerk werken wij nauw samen met de gemeente en de adviescommissie Recreatie & Toerisme”, zegt Marjolijn Jenneskens, die samen met Aaldering in de denktank van de MVT zit. “In december hebben we de aanvraag ingediend en in januari hadden we het geld al binnen. Van de provincie kregen we 11.000 euro en de gemeente heeft 8000 euro voor het project gereserveerd.”
Grensoverschrijdend
Van dat geld is onder andere de bebording langs het 65 kilometer lange netwerk geplaatst. In de routestructuur zijn 37 knooppunten opgenomen, die ook deels op Duits grondgebied liggen. “Het netwerk is grensoverschrijdend”, vertelt Sandra Duits, beleidmedewerker Recreatie & Toerisme bij de gemeente Montferland. “Om het mennen ook daar mogelijk te maken is twee jaar geleden al het Linthorsterbruggetje aangepast.”
Montferland heeft nu bovendien het eerste complete netwerk in Nederland, dat is voorzien van de internationale hippische routesymbolen met het ruitertje en mennertje. Verder is het routenetwerk tweezijdig te rijden en ook geschikt voor speciale rijtuigen voor gehandicapten, zoals huifbedden.
In het netwerk zijn daarnaast zes proeven aangelegd, verdeeld over het hele bos. Hier kun je van het bospad af en de uitdaging aangaan met slinkse bosjes, heuvels, water en boomstammen. Aaldering: “Om het netwerk te promoten, hebben we er dit jaar een aantal paardenevenementen aan gekoppeld. Die zijn verdeeld in verschillende facetten, zoals menen, endurance, western rijden en jacht. In samenwerking met menvereniging de Wipsingel houden we zaterdag al een sterrit voor aangespannen rijders, waarbij we ook twee proeven meenemen.”
Het knooppuntennetwerk staat op de website www.ruiterenenmennen.nl. De VVV presenteert vrijdag bovendien een zetkaartje van het netwerk. Ook zijn er drie grote infoborden bij de ingangen van het bos geplaatst.