MONTFERLAND – De gemeente Montferland wil zich inzetten om tachtig extra statushouders in de gemeente te vestigen. Dit omdat het aantal vluchtelingen dat Nederland binnenkomt, is gegroeid en de azc’s overvol raken.
Montferland huisvest al jaren statushouders. Naast de extra inspanning moet de gemeente in de eerste helft van 2016, volgens de reguliere taakstelling, 42 personen een woning toewijzen. In de eerste drie maanden heeft de gemeente al dertig personen welkom mogen heten. Dit waren vooral na-reizigers – mensen die hier herenigd zijn met hun familie – die konden intrekken bij een gezinslid. Het aantal toegewezen woningen kwam daardoor uit op zeven. Wat de taakstelling voor de tweede helft van 2016 wordt is nog niet bekend.
Toewijzing
Het toewijzen van woningen is afhankelijk van het moment waarop er geschikte woningen vrijkomen. Daarom zijn er op dit moment nog geen locaties bekend. De gemeente begrijpt dat mensen, die op de wachtlijst staan voor een woning, het vervelend kunnen vinden als zij te horen krijgen dat woningen die vrijkomen, worden ingezet voor statushouders. Daarom heeft de gemeente met Plavei afspraken gemaakt over de huisvesting.
Zo wordt door Plavei ingezet op het tegengaan van verdringing op de sociale huurmarkt en op optimale spreiding, om integratie te vergemakkelijken. Plavei heeft aangegeven extra ruimte in haar woningbezit te creëren door bijvoorbeeld woningen die bestemd waren voor verkoop toch in de verhuur te brengen en herstructureringsprojecten versneld op te pakken. Naast Plavei is de gemeente ook nog in gesprek met andere woningaanbieders om het woningaanbod te vergroten als dat nodig is.
Begeleiding
De nieuwe inwoners worden bij aankomst in onze gemeente intensief begeleid bij het vinden van de juiste maatschappelijke voorzieningen. Vrijwilligers van Welzijnsorganisatie Welcom begeleiden de nieuwkomers. De vrijwilligers ondersteunen bij de start van de inburgering en bieden praktische hulp als basis voor een goede integratie en participatie in de Montferlandse samenleving.
Ze krijgen hulp bij tal van administratieve zaken zoals het inschrijven bij de gemeente, het aanmelden bij een dokter, tandarts, eventueel aanmelden van kinderopvang en bij scholen. Bovendien wordt ondersteuning geboden bij het leren van Nederlandse taal en bij praktische zaken, zoals het inrichten van de woning in samenwerking met de kringloopbedrijven.