Mensen met hersenletsel behandeld in dorpshuis de Meikever

NIEUW-DIJK – Mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten kunnen voor een behandeling nu ook in Nieuw-Dijk terecht. Het Regionaal Expertise Centrum Achterhoek opende onlangs een vestiging in dorpshuis de Meikever.

“De individuele behandelingen zijn al begonnen”, zegt cognitief trainer Laura Tiemessen, die zelf uit Nieuw-Dijk komt. “In januari willen we starten met de groepsbijeenkomsten. Om een groep te starten, hebben we minimaal vier aanmeldingen nodig. Maandag 16 en donderdag 19 november zijn er daarom online informatiebijeenkomsten, waar een behandelaar en een ervaringsdeskundige vertellen wie we zijn en wat we doen. Ook verwijzers kunnen zich hier bij aansluiten. Zo willen we onszelf in de regio wat meer bekend maken.”

Het Regionaal Expertisecentrum NAH Achterhoek, onderdeel van Siza Het Dorp, is er voor mensen die na een beroerte, ongeluk, hersentumor, hartstilstand, hersenaandoening of neurologische ziekte blijvend hersenletsel overhouden. Als gevolg daarvan kunnen ze vaak moe zijn, last hebben van concentratieproblemen, fysieke ongemakken, stemmingswisselingen en vergeetachtigheid.

Beperkingen
“Als deze mensen na hun revalidatie weer thuis komen, zijn ze blij dat ze genezen zijn en denken ze dat ze hun ziekte achter zich hebben gelaten”, weet regiebehandelaar en psycholoog Annemiek Breshamer. “Daarna komen ze er echter vaak achter dat ze toch niet meer dezelfde persoon zijn als ze waren. Ze zijn vaak moe, hebben een korter lontje en hebben problemen met hun geheugen. Wij zijn er juist voor die chronische fase en leren cliënten en hun omgeving met de beperkingen om te gaan.”

Binnen het regionaal expertisecentrum NAH leren mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven. Dit doen ze door te werken met verschillende modules. “We leren onze cliënten hun energie goed te verdelen en om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren”, legt Breshamer uit. “We gaan ook in op verliesverwerking en het omgaan met psychische problemen, die het gevolg zijn van hersenletsel.”

Fysieke training
Verder wordt er gewerkt aan de fysieke conditie. Dit gebeurt door de fysiotherapeut en psychomotorische therapeut. “Hiervoor hebben we in Nieuw-Dijk op dinsdagmiddag de sportzaal beschikbaar”, vertelt Tiemessen. “Om de oefeningen te kunnen doen, plaatsen we nog wat sportapparaten, zoals een loopband, roeitrainer en gewichten. We trainen de cliënten onder andere op kracht, balans, conditie en de handfunctie.”

Ook helpen de medewerkers van het expertisecentrum bij het zoeken naar een zinvolle dagbesteding. “In veel gevallen is betaald werk niet meer mogelijk en proberen we samen vrijwilligerswerk te vinden”, zegt Breshamer. “Dat is één van de doelen van onze behandeling. We werken met een multidisciplinair team en bieden de behandelingen op maat aan. De behandeling wordt afgestemd op wat de cliënt nodig heeft.”

Bereikbaar
Het hoofdkantoor van het Regionaal Expertisecentrum NAH Achterhoek is gevestigd in Terborg. Het werkgebied van het expertisecentrum strekt van Zevenaar tot Winterswijk. Om  beter bereikbaar te zijn voor mensen in deze regio opent het centrum de nevenvestiging in Nieuw-Dijk.

“Maar mensen uit de hele regio mogen zich bij ons aanmelden”, benadrukt Tiemessen. “Ook als ze tien jaar geleden al hersenletsel hebben gekregen en daar nu nog hinder van ondervinden.” De behandelingen vallen onder het basispakket en worden dus vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, hun naasten en verwijzers zijn er op maandag 16 en donderdag 19 november online informatiebijeenkomsten. Op maandag is de sessie van 15.30 tot 16.45 uur en donderdag van 18.45 tot 20 uur. Aanmelden kan door te mailen of te bellen naar laura.tiemessen@siza.nl en 06-83018232 of annemiek.breshamer@siza.nl en 06-20896268. Vermeld daarbij naam, telefoonnummer en postcode.