Honderd Didamse winkeltjes van vroeger op open dag OVD

DIDAM – ‘Winkeltjes van vroeger’ is het thema van de open dag van de Oudheidkundige Vereniging Didam. In de zaal van Jan&Jan zijn zondag 21 oktober foto’s, filmbeelden en attributen te zien van meer dan honderd winkeltjes, die ongeveer vanaf de jaren dertig in de voormalige gemeente Didam waren,  of nog steeds zijn, gevestigd.

Een kijkje in de winkel van Jamin, waar nu juwelier Bolder is gevestigd. Fotoarchief OVD

Zo staan er borden met plattegronden van Didam, Loil en Nieuw-Dijk, waarop alle gevonden winkeltjes in de diverse straten worden afgebeeld met foto’s. Vijftien winkeltjes worden groot uitgelicht, anderen wat meer bescheiden. “We tonen bijvoorbeeld veel materiaal van Jamin, kruidenierszaak Jan Looman, zuivelhandel Groen en landbouw- en mechanisatiebedrijf Hieltjes uit Loil”, vertelt José Rasing, die de open dag samen met Maria Wigman coördineert.

Hoeden
Rasing brengt zelf ook foto’s en attributen in. Haar familie kende veel winkeliers, zoals de gezusters Sanders. “Mijn oudtante Mieneke Sanders was hoedenmaakster (modiste) en had een eigen hoedenzaak”, zegt Rasing. “Ik vond nog een aantal hoedjes van haar op zolder. Deze zijn zondag ook bij Jan&Jan te zien. Daarnaast zat Jamin, de winkel van mijn oudoom. Nu is hier de juwelierszaak van Bolder gevestigd.”

Didam kende vroeger meerdere hoedenzaken. Naast de winkel van de gezusters Sanders, verkochten ook Moorman, Stevens en de dames Boerstal hoeden. Van al deze winkels zijn niet alleen foto’s te zien, maar bijvoorbeeld ook advertenties en artikelen. Rasing: “Die hebben we in de oude jaargangen van de Liemers-kranten gevonden. Verder hebben we van textielzaak Von der Haar wat oude folders, bonnenboeken en inpakpapier.”

Ook hangen er grote schilderijen van oude straatbeelden van onder andere de Spoorstraat en Raadhuisstraat. De werkgroep Boerderijen laat winkels uit het buitengebied van Didam zien. Zo hadden in de buurtschap Greffelkamp de families Aaldering, Gerritsen, Koenders en Van Onna een winkel. Daarnaast zijn er stambomen gemaakt van de middenstandfamilies Gilsing, Coenen, Von der Haar en Wolf. De drie gemeentelijke monumenten waar een winkel in zit of zat, Te Dorsthorst, Peperkamp en Gilsing, worden eveneens uitgelicht.

De Ent
De ‘jongste’ foto’s, advertenties en krantenartikelen die worden getoond, zijn van winkelcentrum ‘De Ent’. “Dat opende in 1978”, weet Rasing. “Met de komst van het winkelcentrum eindigen we de expositie.” De tweejaarlijkse open dag van de OVD vindt zondag 21 oktober van 13 tot 17 uur plaats. De toegang is gratis.